Schab to bardzo popularne daniem, czy to na święta czy to na inne uroczystości. Zawsze się go przygotowujemy i to w różnych postaciach. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na schab pieczony z porem. Jeśli ktoś jeszcze nigdy wcześniej tego nie próbował to zdecydowanie warto zapoznać się z tekstem. Być może okaże się on na tyle interesujący, że ktoś zechce samodzielnie ten przepis wypróbować u siebie w domu.
Schab pieczony z porem
Jest to danie dość szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. Mięso po upieczeniu jest naprawdę bardzo delikatne i aromatyczne. Idealny na rodzinne spotkanie, na przykład na obiad. Co będzie nam potrzebne do jego przygotowania? Oto najważniejsze składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 2 cebule
- 1 duży por
- 3 plasterki masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- łyżka mąki pszennej
- 1 szkl. wody
- sól, pieprz, czosnek granulowany.
Gdy już wszystko będzie gotowe, teraz możemy wziąć się za przygotowanie mięsa. Od czego zatem trzeba zacząć? Na pewno od umycia mięsa. Następnie trzeba je osuszyć i pokroić w 1,5cm plastry. Kolejnym krokiem jest natarcie schabu przyprawami. Cebule i pora trzeba pokroić w talarki. Wyciągamy naczynie żaroodporne i układamy plastry schabu na przemian z talarkami cebuli. Dookoła należy rozsypać pora. W międzyczasie robimy sos, czyli śmietanę mieszamy z wodą i mąką. Gdy już sos będzie gotowy, zalewamy nim mięso. Na wierzchu układamy plasterki masła.
Ostatnim etapem jest przykrycie mięsa i wstawienie go do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 1,5 godziny. Jednak to ile czasu mięso będzie musiało pobyć w piekarniku zależy od jego wagi. Jak już będzie 15 minut przed końcem pieczenia schab należy odkryć. Wszystko po to, aby mógł się lekko przyrumienić.
Jak widać przepis nie jest skomplikowany. Tutaj w sumie nie ma co wyjść. Ważne jednak, aby pilnować mięsa. Nie może się przypalić. Jeśli ktoś nie ma pomysłu na obiad to to danie jest wręcz idealne. Na pewno goście będą zdziwiei i bardzo zadowoleni. Gdyż mięso jest przepyszne. Schab można podawać z ziemniakami ugotowanymi lub pieczonymi oraz surówkami. Schab będzie bardzo soczysty. Jeśli ktoś nie lubi pora to przecież nie musi go jeść. Umieszczam go w naczyniu po to, aby dodał smaku i aromatu schabowi. To idealny przepis dla osób, którym znudził się tradycyjny schab i szukają czegoś nowego. Lepszych smaków. Taki obiad nie może być nieudany. Nie ma innej opcji jak tylko udany. Każdy sobie z nim poradzi, nawet początkujące osob.