Przepis na bułeczki z dyni

Kto nie kocha słodkich bułeczek, a bułka z dynią jest tego najlepszym przykładem. Bułka z dynią to słodkie ciasto z nadzieniem, przygotowywane z mąki, cukru, jajek, masła i cynamonu. Składniki mogą wydawać się zbyt skomplikowane, ale wykonanie tego ciasta nie jest trudne – oto prosty i łatwy przepis na bułeczki z dyni.

Składniki:

Puree z dyni: 2 filiżanki

Mleko: 2 filiżanki

Masło: 2 łyżki

Sól: 1/2 łyżki

Cynamon w proszku: 2 łyżki

Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

Cukier: 2 łyżki

Jajka: 5

Mąka: 2 filiżanki

Olej: 1 filiżanka

Olej spożywczy: 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Weź dużą miskę i wsyp do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i olej.

Wymieszaj je dobrze i wlej mleko.

Następnie dodaj jajka, puree z dyni, masło i cynamon.

Dobrze wymieszaj i wyrób ciasto.

Podziel ciasto na małe kulki i obtocz je w mące.

Rozgrzać piekarnik i umieścić półkę na środku piekarnika.

Ułożyć bułeczki na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec przez 25-30 minut.

Wyjąć blachę z piekarnika i odwrócić ją do góry nogami.

Posypać bułeczki cynamonem i podawać na gorąco.

Wnioski:

Roladki z dyni to pyszny i mniamny deser, który nadaje się na każdą okazję. Jestem pewna, że ten przepis na bułeczki z dyni przypadnie Ci do gustu. Wypróbuj więc ten łatwy i prosty przepis już dziś i ciesz się jego smakiem.