Kto nie kocha słodkich bułeczek, a bułka z dynią jest tego najlepszym przykładem. Bułka z dynią to słodkie ciasto z nadzieniem, przygotowywane z mąki, cukru, jajek, masła i cynamonu. Składniki mogą wydawać się zbyt skomplikowane, ale wykonanie tego ciasta nie jest trudne – oto prosty i łatwy przepis na bułeczki z dyni.
Składniki:
Puree z dyni: 2 filiżanki
Mleko: 2 filiżanki
Masło: 2 łyżki
Sól: 1/2 łyżki
Cynamon w proszku: 2 łyżki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Cukier: 2 łyżki
Jajka: 5
Mąka: 2 filiżanki
Olej: 1 filiżanka
Olej spożywczy: 1/4 szklanki
Sposób przygotowania:
Weź dużą miskę i wsyp do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i olej.
Wymieszaj je dobrze i wlej mleko.
Następnie dodaj jajka, puree z dyni, masło i cynamon.
Dobrze wymieszaj i wyrób ciasto.
Podziel ciasto na małe kulki i obtocz je w mące.
Rozgrzać piekarnik i umieścić półkę na środku piekarnika.
Ułożyć bułeczki na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec przez 25-30 minut.
Wyjąć blachę z piekarnika i odwrócić ją do góry nogami.
Posypać bułeczki cynamonem i podawać na gorąco.
Wnioski:
Roladki z dyni to pyszny i mniamny deser, który nadaje się na każdą okazję. Jestem pewna, że ten przepis na bułeczki z dyni przypadnie Ci do gustu. Wypróbuj więc ten łatwy i prosty przepis już dziś i ciesz się jego smakiem.