Zaburzenia pamięci, spadek zdolności poznawczych, a nawet wysokie ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera — w przypadku regularnego spożywania tych produktów w dużych ilościach ryzyko drastycznie wzrasta.
Omlet z białek
Rezygnacja z żółtek jaj to bardzo zły pomysł. Zawierają cholinę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i dobrej pamięci. W badaniach eksperymentalnych osoby, które otrzymują wystarczającą ilość choliny, osiągają lepsze wyniki w testach pamięci werbalnej i wzrokowej.
Tuńczyk
Tłuste ryby są bardzo korzystne dla zdrowia mózgu, głównie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak tuńczyk aktywnie gromadzi rtęć, a jej nadmierna zawartość w organizmie ma w końcu negatywny wpływ na funkcje poznawcze człowieka i nawet kwasy omega-3 nie są w stanie zneutralizować tego efektu. Dlatego lepiej jest kontrolować spożycie tuńczyka i urozmaicić dietę o inne rodzaje ryb, takie jak sardynki czy łosoś.
Krakersy i chipsy
Spożywanie tych przekąsek częściej niż trzy razy w tygodniu znacznie zwiększa ryzyko pogorszenia zdolności poznawczych i prowadzi do problemów z koncentracją i uwagą. Winowajcą ponownie jest tłuszcz, który uniemożliwia mózgowi funkcjonowanie na pełnych obrotach.
Popcorn z mikrofalówki
Półprodukty do produkcji popcornu są zwykle nasycone tłuszczami trans, które poważnie uszkadzają ścianki naczyń krwionośnych. Jest to niebezpieczne nie tylko dla układu sercowo-naczyniowego, ale także dla mózgu: naukowcy odkryli, że dorośli, których dieta obfituje w tłuszcze trans, mają zwykle mniejsze mózgi niż normalnie.