Jak robić smaczne muffinki marchewkowe z orzechami?

Można zauważyć, że coraz więcej osób zaczyna swoje przygody z pieczeniem ciast. I to oczywiście nie tylko kobiety. Także bardzo dużo mężczyzn zaczyna piec ciasta lub robić jakieś inne desery.  Bardzo dużo osób się martwi, że coś im nie wyjdzie. To normalne, jeśli dopiero ktoś się uczy. Nie od razu wszystko wychodzi. Jednak w takich przypadkach zdecydowanie lepiej jest skorzystać z gotowych przepisów. Można ich znaleźć bardzo dużo w Internecie. Czy to ciasta bez pieczenia czy też z pieczeniem. Tam jest od wyboru do koloru, co tylko chcemy. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić  jak zrobić pyszne muffinki marchewkowe z orzechami. Warto zapoznać się z treścią. Być może kogoś ten przepis zainteresuje i będzie chciał samodzielnie wykonać go w domu.

Najlepszy przepis na muffinki marchewkowe z orzechami

Na pewno każdy wie, że różnego rodzaju babeczki czy też muffinki są bardzo proste i szybkie do wykonania. Dlatego tak bardzo cieszą się dużą popularnością i zainteresowaniem. Chyba nie ma osoby, która nie lubiła by muffinek.  Zanim jednak przejdziemy do ich wykonania, musimy sprawdzić czy aby na pewno mamy wszystkie potrzebne składniki. Oto lista najpotrzebniejszych składników:

  • 3 średnie marchewki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego lub białego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Jak już wszystkie składniki mamy przygotowane to można przystąpić do przygotowywania ciasta na muffinki. Warto jeszcze przygotować sobie miski, gdzie będziemy łączyć ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przygotowuje się szybko, dlatego można już zawczasu nastawić swój piekarnik do 180 stopni C. Oczywiście grzejemy góra i dół. Muszą się piec równomiernie.

Na blacie kładziemy blachę, na którą trzeba wyłożyć 12 papilotek. To właśnie do nich będziemy wlewać gotowe ciasto.

Gdy to mamy zrobione możemy zająć się marchewkami. Trzeba je obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wkładamy ją do miski.

Do tego trzeba dodać po kolei olej roślinny, mleko, jajko oraz masło orzechowe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą rózgą.

Do kolejnego wcześniej przygotowanego naczynia trzeba wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę. Do tego dodajemy także posiekane orzechy. Pamiętajmy,  że trochę trzeba zostawić do posypana na wierzch. Składniki mieszamy łyżką do ich połączenia się.

Zawartość miski z sypkimi składnikami dodajemy do miski z mokrymi składnikami. Mieszamy wszystko delikatnie, tylko do pierwszego połączenia się składników.

Tak gotowe ciasto możemy dodawać do przygotowanych papilotek. Na wierzchu należy posypać odłożonymi orzechami. Pieczemy wszystko przez ok. 25 minut.

Gdy ciasto będzie gotowe to wyjmujemy je z piekarnika na blat i zostawiamy do przestudzenia.