Czy jest ktoś kto nie lubi słodkości i to w różnych postaciach? Na pewno mało jest takich osób. Można je spotkać w postaci ciastek, lodów, cukierków czy ciast. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić deser semla przepis. Jeśli ktoś do tej pory nie słyszał o takim deserze to warto, aby zapoznał się z treścią tekstu. Być może przepis okaże się na tyle interesujący, że ktoś sam będzie chciał spróbować zrobić go samodzielnie w domu.
Semla przepis
Warto na samym początku zaznaczyć, iż przepis ten nie jest skomplikowany, więc każdy kto będzie postępował zgodnie z przepisem krok po kroku na pewno sobie poradzi. Co będziemy potrzebować do przygotowania semla? Najważniejszymi składnikami są:
- 20 g drożdży
- 200 g mleka
- 350 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 70 g cukru
- mielony kardamon
- 2 małe jajka
- szczypta soli
- 200 g płatków migdałowych
- 80 g cukru
- Cukier puder
- odrobina ekstraktu waniliowego
- 20 g śmietany kremówki
- 500 g kremówki
- 35 g cukru
Możemy zacząć zatem przygotowania ciastek. Od czego trzeba zacząć? Na pewno trzeba zacząć od zrobienia rozczynu i ciasta drożdżowego. Rozkruszamy drożdże i dodajemy do nich cukier oraz podgrzane mleko. Mieszamy, aż wszystko się ze sobą połączy. Następnie dosypujemy resztę cukru i mąki. Kolejnym krokiem jest dodanie jajka i kardamonu oraz reszty mleka. Składników nie mieszany. Teraz ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu. Po kilkunastu minutach, gdy rozczyn będzie już gotowy, można zacząć wyrabiać ciasto drożdżowe. Najlepiej robić to oczywiście ręcznie. Na koniec dodajemy masło o konsystencji gęstej śmietany. Jak ciasto zostanie wyrobione to należy je oprószyć mąką, a następnie znów odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie należy je podzielić na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka oczywiście trzeba uformować bułeczki. Gdy wszystkie będą gotowe to układamy je na wcześniej przygotowanej blaszce z papierem do pieczenia. Oprószamy je mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną to trzeba je wysmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 10-15 minut.
W międzyczasie można zabrać się na przygotowywania nadzienia migdałowego. Otóż tutaj trzeba zacząć od wrzucenia płatek migdałowych do miksera, do tego dodać cukier, śmietanę kremówkę, szczyptę kardamonu oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko oczywiście trzeba razem wymieszać. Teraz trzeba dodać cukier puder. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Nie może być żadnych grudek.
Teraz gdy bułeczki będą upieczone to trzeba je wyciągnąć i przekroić. Następnie przekładamy je bitą śmietaną. Ostatnim etapem jest oczywiście skrojenie wierzchu bułek, aby wybrać miąższ ze środka. W tym miejscu dodajemy masę marcepanową. Bułeczki faszerujemy przygotowaną masą marcepanową. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę i przykrywamy wierzchem bułki. Całość obsypać cukrem pudrem.