Makaron z soczewicą

Dużo osób uwielbia makarony. I to oczywiście w każdej postaci. W sumie to nic w tym dziwnego, gdyż makaron to jedno z prostszych i szybkich dań, jakie można zrobić w domu. Jedni stawiają na zwykłe spaghetti, a drudzy wolą na przykład ze szpinakiem. Co człowiek to różny gust smakowy. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na takie danie jak makaron z soczewica. Jeśli nikt jeszcze nie jadł takiego makaronu to zdecydowanie warto zapoznać się z treścią tekstu. Być może przepis okaże się na tyle bardzo ciekawy, że ktoś będzie miał ochotę spróbować jak smakuje

Makaron z soczewicą

To dość lekkie danie. No i oczywiście łatwe do zrobienia. Zanim jednak przejdziemy do robienia tego dania, warto zorientować się w kuchni, czy aby na pewno mamy wszystkie niezbędne składniki. Co jest zatem nam potrzebne? Oto produkty:

  • 1 kg pomidorów,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 marchewki,
  • 3-4 cebule,
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie,
  • 4 łyżki oleju,
  • dowolny makaron pszenny,
  • czubata szklanka soczewicy czerwonej.

Jak już będziemy mieli wszystko przygotowane to można przejść do robienia dania, które świetnie nadaje się na obiad. Co trzeba zrobić na samym początku? W sumie chyba można od wstawienia wody na makaron. W międzyczasie obierany i kroimy cebulę w drobną kostkę. Następnie ją podsmażamy na patelni na złoty kolor. Najlepiej na oliwie z oliwek. Teraz warto przejść do obierania i ścierania marchewki na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do cebuli i smażymy razem. Z przygotowanych pomidorów należy ściągnąć skórkę. Siekamy na kostkę. Muszą być rozdrobnione. Dodajemy do cebuli i smażymy. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy razem przez około 15 minut. W międzyczasie wstawiamy makaron do ugotowania i gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki. W tym czasie doprawiamy nasze warzywa solą, pieprzem, ziołami i słodką papryką. Naszą soczewicę płuczemy na sicie. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy do wody soczewicę i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Gdy się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze pod przykryciem około 5 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy ugotowaną soczewicę na kolejne 10 minut, żeby doszła. Gdy tylko nasze pomidory odparują dodajemy do warzyw koncentrat i ugotowaną soczewicę. Mieszamy dokładnie i tak przygotowany sos na chwilę odstawiamy na bok. Podajemy sos z ugotowanym makaronem.

Jeśli chcesz zachwycić swoich gości smacznym jedzeniem to zrób makaron z soczewicą. Na pewno będą zadowoleni.