Kuchnia afrykańska jest pełna egzotycznych smaków i aromatów, które mogą zaskoczyć nasze podniebienia. Jeśli marzysz o podróży do Afryki, ale nie masz możliwości w tej chwili, dlaczego by nie spróbować przynajmniej jej smaków? W tym artykule przedstawiam 7 przepisów na egzotyczne dania z kuchni afrykańskiej, które możesz łatwo przygotować w domu. Przeżyj kulinarne przygody z aromatycznymi przyprawami i nietuzinkowymi składnikami!
- Kuskus z warzywami i kurczakiem
Składniki:
- 200 g drobnego kuskusu
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Kuskus zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Następnie rozdzieli na kuleczki widelcem.
-
Kurczaka pokrój w kostkę, a warzywa i cebulę w paski.
-
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj kurczaka i smaż aż się zrumieni.
-
Dodaj marchewkę, paprykę i cukinię i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy. Dopraw przyprawami i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
-
Na koniec dodaj do gotującego się sosu kuskus i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez kilka minut, aż kuskus będzie miękki.
-
Jollof Rice – najsłynniejsze danie z Nigerii
Składniki:
- 2 szklanki ryżu basmati
- 500 g mięsa wołowego lub kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Mięso pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.
-
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso razem z cebulą i czosnkiem.
-
Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, paprykę chili i przyprawy. Dopraw do smaku.
-
Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie.
-
Ryż ugotuj oddzielnie i dodaj go do sosu z mięsem. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż ryż wchłonie sos.
-
Kofta – pikantne klopsiki z wołowiny
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka przyprawy do kofty
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Cebulę i czosnek posiekaj.
-
Mieloną wołowinę umieść w misce i dodaj cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Wyrób farsz, a następnie formuj niewielkie klopsiki.
-
Na rozgrzanej patelni smaż klopsiki z każdej strony, aż będą złociste i dobrze przypieczone.
-
Harira – tradycyjna zupa marokańska
Składniki:
- 250 g mięsa wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy do hariry
- 1 łyżeczka kuminu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Mięso pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj, marchewki, seler i paprykę pokrój w paski.
-
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso razem z cebulą i czosnkiem.
-
Dodaj marchewkę, seler, paprykę i przyprawy. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
-
Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy oraz ciecierzycę wraz z zalewą. Dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
-
Bobotie – afrykańskie mięso z piekarnika
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 kromki chleba
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki curry w proszku
- 2 łyżki konfitury z moreli
- 2 łyżki octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
-
Kromki chleba namocz w mleku.
-
Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zrumieni.
-
Dodaj curry, konfiturę, ocet, sól i pieprz. Smaż jeszcze przez kilka minut.
-
Przełożyć masę mięsną do naczynia żaroodpornego. W misce ubij jaja z mlekiem i gałką muszkatołową. Polej mięso tą masą.
-
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40-45 minut, aż jajka się zetną.
-
Akara – smażone kulki z czarnej fasoli
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka chili
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
-
Cebulę, czosnek i paprykę chili posiekaj.
-
W misce rozgnieć ugotowaną fasolę, dodaj cebulę, czosnek, paprykę chili, jajko i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki.
-
Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Formuj z masy kulki i smaż je na złoty kolor z obu stron.
-
Po usmażeniu odkładaj akara na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odfiltrować nadmiar oleju.
-
Biltong – suszone mięso na styl południowoafrykański
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu w proszku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do biltongu
Przygotowanie:
- Mięso pokrój na długie, cienkie plastry.
- W misce wymieszaj cukier, sól, pieprz, sodę i przyprawę do biltongu.
- Każdy plaster mięsa obtocz w przygotowanej mieszance przypraw.
- Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 24 godziny, aby mięso się przegryzło.
- Po upływie tego czasu ułóż plastry mięsa na kratce w suszarce lub piekarniku i susz przez około 4-5 dni, aż mięso będzie twarde i suche.
Kuchnia afrykańska jest niezwykle różnorodna i pełna smaków, które z pewnością zachwycą każdego miłośnika kulinariów. Warto eksperymentować z przyprawami, składnikami i aromatami, by w pełni docenić bogactwo tej kuchni. Przepisy na egzotyczne dania z kuchni afrykańskiej mogą być świetnym sposobem na podróż kulinarne przez odległe kontynenty, bez opuszczania swojej kuchni. Czas na odkrywanie nieznanych smaków i przygotowywanie egzotycznych potraw!