Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem

Sałatki są bardzo popularnym daniem. I warto dodać, iż można je zrobić z produktów jakie tylko każdy chce i lubi. Jedni wolą zwykła sałatkę warzywną,a inni z dodatkiem makaronu ryżowego. Każda z nich jest smaczna. Jednak niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawićprzepis na danie typu sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem. Wiele osób uważa, że brokuł nie nadaje się w ogóle do takiego dania. Jednak to nie prawda. Dlatego jeśli ktoś jeszcze nigdy nie próbował takiej przekąski to warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu . Być może przepis okaże się na tyle interesujący, że ktoś postanowi samodzielnie wykonać to danie w domu.

Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem

Sałatka ta jest bardzo smaczna i prosta do przygotowania. No i przede wszystkim szybka. A o to przeważnie chodzi., aby danie można było szybko przygotować. Można dodać, iż wszystkie składniki znajdujące się w tej sałatce bardzo dobrze do siebie pasują. Ludzie często podają ją albo do obiadu, albo jako dodatek do dań z grilla. Jakie składniki są potrzebne? Oto lista:

  • brokuł – 1 mała szt.,
  • ser feta – 100 gram,
  • jogurt naturalny – 2 łyżki,
  • ząbek czosnku – 1/2 ząbka czosnku,
  • pieprz czarny mielony – do smaku,
  • słonecznik łuskany – 2 łyżki.

Jak już wszystkie produkty będą przygotowane to wystarczy jeszcze wyciągnąć naczynie na sałatkę i wziąć się do pracy. Od czego trzeba zacząć? W tym przypadku najpierw należy umyć brokuł. Następnie go suszymy i dzielimy na różyczki. Następnie należy go ugotować, ale najlepiej zrobić to na parze. Zajmie nam to około 10 minut. Jeśli jednak ktoś woli normalnie go ugotować to także można to zrobić. Wystarczy zagotować wodę z odrobiną soli w garnku i włożyć do niej nasz brokuł. Warzywo musi być miękkie. Po tym czasie należy przełożyć go do wcześniej przygotowanego naczynia.

Kolejnym krokiem jest pokrojenie sera feta w dość sporą kostkę. Teraz należy dodać go do brokuła. Następnie musimy do składników dodać jogurt naturalny oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko ze sobą mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku. Znów mieszamy, aż składnik się połączą.

Ostatnim etapem jest podprażenie ziarenek słonecznika na złoty kolor na patelni. Gdy to już będzie zrobione to wystarczy posypać nim naszą sałatkę. I gotowe.

Jak widać sałatka jest naprawdę mega szybka w przygotowaniu. Tego typu sałatka nadaje się nie tylko na obiad i na grilla, ale także na inne spotkania rodzinne czy imprezy. Jeśli zatem komuś brakuje pomysłu to warto zastanowić się nad tym wyborem.