Bakaliowy blok czekoladowy

Wiele smaków kojarzy się z dzieciństwem i minionymi czasami. Tak samo jest z różnego rodzaju deserami – przywodzą na myśl leniwe popołudnia czy smak kuchni babci. Wspomnieniem czasów PRL jest blok czekoladowy, na którym można było nieźle wypróbować siłę zębów. Wciąż pojawia się na wielu stołach, w tym z różnymi wariacjami – przykładowo bakaliowy blok czekoladowy to nie tylko sposób na słodki przysmak, ale i wartości płynące z dodatków.

Smak dawnych lat

Blok czekoladowy na bazie mleka w proszku i herbatników był ulubionym deserem wielu dzieci szykowanym z produktów, które były wówczas jednymi z nielicznych, które można było znaleźć w sklepie. Obecnie jest do nich łatwy dostęp, jak i do innych składników – ich dodanie do tradycyjnej wersji niczemu nie szkodzi, ale jest też sposobem na próbowanie czegoś nowego.

Bakalie to nazwa zbiorcza dla suszonych owoców oraz orzechów, które najczęściej stosuje się w cukiernictwie. Sięga się po nie również przy domowych wypiekach, bo są naturalnie słodkie, a orzechy dostarczają zdrowych tłuszczów. Ich dodanie do bloku czekoladowego w miejsce herbatników sprawi, iż w deserze mniej będzie sztucznie dodanego cukru i mąki, a więc zdrowszych produktów.

Przy tworzeniu tego bloku używana była forma o wymiarach 24 x 11 centymetrów.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 370 g mleka w proszku
  • 140 g orzeszków ziemnych solonych
  • 100 g migdałów naturalnych
  • 70 g pestek dyni prażonych
  • 100 g żurawiny suszonej

Polewa

  • 90 m mleczka kokosowego
  • 400 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Na średnim ogniu doprowadzić mleko do wrzenia. Dodać cukier i mieszać do jego całkowitego rozpuszczenia.
Dodać masło oraz czekoladę. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Rondel z zawartością zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można ją zblendować.
Do ciasta dodać wszystkie bakalie, całość wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na około 4 godziny lub całą noc.

Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić mleczko kokosowe i czekoladę. Gotową polewą polać cały blok czekoladowy.