Jak przygotować bananowe placuszki z jagodami?

Czy są osoby, które nie jadły chociaż raz w życiu placków pod różnymi postaciami? Na pewno nie. Każdy zna placki, gdyż są one bardzo smaczne i szybkie do zrobienia. Nawet osoby, które nie miały do tej pory styczności z pieczeniem lub w ogóle z gotowaniem, powinny sobie z nimi poradzić. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na przepyszne bananowe placuszki z jagodami. Są one bardzo smaczne, miękkie i pachnące. Warto zapoznać się z tym przepisem. Być może znajdą się osoby, którym on podpasuje i będą chciały samodzielnie go wypróbować. Trzeba zaznaczyć, iż nie jest on w ogóle skomplikowany.

Przepis na delikatne bananowe placuszki z jagodami

Każdy wie, że jagody nie są owocami całorocznymi, dlatego też nie zawsze możemy wykonywać te placuszki. Jeśli jednak mamy w zanadrzu jakieś zamrożone jagody, to jak najbardziej warto je zrobić. Zanim jednak przejdziemy do zrobienia pysznych placuszków warto zastanowić się czy aby na pewno mamy wszystkie niezbędne składniki. Otóż najważniejszymi są:

  • 2 mocno dojrzałe banany,
  • 1 szklanka jagód,
  • 2 szklanki mąk,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • 2 jaja,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 2 szklanki maślanki,
  • olej do smażenia,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak już wszystkie składniki mamy przygotowane to możemy wyjąć także miski, do których będziemy dodawać wszystkie składniki do wymieszania.

Do pierwszej miski dodajemy obrane banany. Trzeba rozgnieść je w taki sposób, aby powstała papka.

W kolejnej misce należy roztrzepać jaja z maślanką, masłem i wanilią.  Do tego dodajemy wcześniej rozgniecione  banany. Wszystko ze sobą  mieszamy.

W trzeciej misce trzeba przygotować suche składniki.  Chodzi tutaj  o przesianie  mąki z proszkiem i sodą.  Następnie dodajemy sól. Wszystko ze sobą należy wymieszać. Dodatkowo trzeba w  suchych składnikach zrobić dołek. Do niego wlewamy  mokre składniki. Następnie mieszamy wszystko, aż do momentu gdy składniki się połączą.

Nakładamy porcję ciasta łyżeczką na patelnię i posypujemy jagodami.  To wszystko smażymy na niewielkiej mocy 2-3 minuty, do momentu aż na górze placka pojawią się pęcherzyki.  Odwracamy placki i smażymy je jeszcze przez  około jeszcze 1-2 minuty.
Placuszki należy podawać z owocami i syropem klonowym lub z agawy.

Jak widać nie są one bardzo skomplikowane. Dlatego też, jeśli ktoś ma ochotę zjeść lekkie śniadanie lub kolację to warto, aby przygotował w domu właśnie takie placuszki. Zasmakują nie tylko dzieciom, ale nawet dorosłym.