Pasta z awokado i jajkiem to naprawdę dobry i sprawdzony sposób na smaczne śniadanie, ale nie tylko. Doskonale sprawuje się jako sałatki, dipy czy wrapy. Doskonale się s Jak przygotować taką pastę? Dowiesz się tego z dzisiejszego wpisu.
Lista składników
Do przygotowania pasty będziesz potrzebował jednego, dojrzałego awokado. Przygotuj jajka i zagotuj je na twardo. Po zagotowaniu pozostaw do wystygnięcia, najlepiej wrzucając je do zimnej wody. Po kilku minutach wyjmij je z wody i obierz ze skorupki. Do pasty będzie potrzebny sok z cytryny, a dokładniej 2 łyżeczki. Nie zapomnij o oliwie z oliwek i majonezie. Przygotuj sól i pieprz. Skoro mamy już przygotowane wszystkie składniki potrzebne do sporządzenia pasty, możemy przejść do jej wykonania.
Przygotowujemy pastę jajeczną
Awokado należy przeciąć na pół. Z każdej połówki usuń pestki i wydrąż miąższ. Połóż jajka na twardo, które wcześniej zostały ugotowane. Dodaj do miski pozostałe składniki, czyli 2 łyżeczki cytryny, łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę majonezu. Dodaj do smaku pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Użyj blendera, aby ubić wszystko na gładką masę. Świeżo uzyskaną pastę przełóż do innego naczynia. Opcjonalnie możesz dodać na wierzch świeże zioła. Pasta jest już gotowa do spożycia, ale dla lepszego efektu umieść ją na godzinę w lodówce.
Pasta jajeczna jako sposób na pożywne śniadanie
Pasta jajeczna występuje w kilku odmianach, a pasta z awokado i jajkiem jest jedną z propozycji na śniadanie. Bazowym produktem jest tutaj jajko, które można łączyć z innymi składnikami, odkrywając coraz to nowsze smaki. Dzięki temu śniadanie nigdy nie będzie wiało nudą. Jeśli chcesz zrobić więcej pasty jajecznej, to musisz pamiętać, że nie poleży ona dłużej w lodówce. Chociaż często pojawia się w menu wegańskim, to warto pamiętać, że weganie nie jedzą mięsa ani jajek. Dlatego większość przepisów, które mają w tytułach słowa: jajeczna pasta wegańska, tak naprawdę nie ma ona za wiele wspólnego z prawdziwym weganizmem. Natomiast wegetarianin może jeść zarówno jajka, jak i mleko.
Pasta jajeczna dla dzieci
Czy dzieci też mogą jeść pastę jajeczną? Ależ oczywiście, że tak. Dzieci lubią słodkie smaki, dlatego pasta z awokado może być dla nich zbyt dużym wyzwaniem smakowym. Zamiast awokado możesz dodać słodką paprykę i rzodkiewkę. Wierzch pasty możesz udekorować jakieś zwierzątko za pomocą rzodkiewki. Dzieci uwielbiają twórcze śniadania, dlatego warto przygotować coś specjalnie dla nich na drugie śniadanie. Można też dodać kawałki kurczaka i wszystko dokładnie zblendować.