Klopsiki szwedzkie przepis

Ludzie uwielbiają robić różnego rodzaju klopsiki czy też pulpeciki. Jest to smaczne i szybkie danie. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepyszne klopsiki szwedzkie przepis . Jeśli ktoś jeszcze nigdy nie jadł tego typu dania, to zdecydowanie warto zapoznać się z treścią. Być może przepis okaże się dla kogoś bardzo ciekawy i będzie chciał samodzielnie przygotować klopsiki w swoim domu.

Klopsiki szwedzkie przepis

Zanim jednak przygotujemy te pyszne danie to trzeba zorientować się czy aby na pewno mamy wszystkie niezbędne składniki. Trochę tego jest potrzebne. Do najważniejszych produktów można zatem zaliczyć:

  • 1 szklanka dokładnie rozdrobnionego miąższu bułki lub chleba
  • 2 i 1/3 szklanki bulionu wołowego
  • 4 łyżki masła
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 2 cienkie plasterki boczku, zmielone lub drobno posiekane
  • 400 g drobno zmielonej wołowiny (np. udziec)
  • 400 g drobno zmielonej wieprzowiny (np. łopatka)
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka roztartego w moździerzu lub zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietanki kremowej 30%

Od czego zaczynamy przygotowania? Otóż najpierw trzeba wymieszać okruszki chleba z 1/3 szklanki bulionu. Robimy to w dużej misce. W międzyczasie na dużej patelni musimy roztopić 1 łyżkę masła. Dodajemy na nią cebulę i smażymy przez ok. 10 minut na złoty kolor. Przekładamy do miski z chlebem.

Następnym krokiem jest obsmażenie boczku na patelni, aby był chrupiący. To też trzeba przełożyć na miskę.

Kolejnym krokiem jest dodanie do drugiej miski mięso wołowe i wieprzowe, jajka, sól, pieprz, cukier, zmielone ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Wszystkie te składniki trzeba wymieszać ręką. Musi powstać z tego jednolita masa.

Nabieramy mięso w wilgotne dłonie i lepimy z niego kuleczki. Następnie układamy je na desce.

Do patelni trzeba dodać 1 łyżkę masła i na obsmażamy klopsiki partiami z każdej strony na brązowy kolor. Robimy to przez około 6 – 8 minut każdą partię. Gotowe klopsiki odkładamy na talerz. Czynność powtarzamy tak długo, aż obsmażymy wszystkie klopsiki.

Następnie mąkę mieszamy z 4 łyżkami wody, następnie połączyć z resztą bulionu. Wlewamy do szerokiego garnka. Musimy zagotować często mieszając. W międzyczasie dodajemy klopsiki, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 5 – 6 minut. W tym czasie klopsiki będą ugotowane. Można podawać je z pieczonymi ziemniakami.

Jak widać klopsiki są smaczne i miękkie.