Warto już teraz dodać je do swojego menu.
Lista składa się głównie z produktów pochodzenia roślinnego — osoby, które w swojej diecie uwzględniają różnorodne warzywa, owoce i rośliny strączkowe, są o 50 procent mniej narażone na choroby przewlekłe. Nie oznacza to, że z wiekiem należy zrezygnować z mięsa, ale jeśli chcemy wyglądać i czuć się młodziej, warto dodać do swojego menu następujące produkty.
Awokado
Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze składające się z nienasyconych kwasów tłuszczowych — mają one pozytywny wpływ na metabolizm organizmu i obniżają poziom cukru we krwi. Witaminy B i C, magnez i beta-karoten nie stanowią pełnej listy korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania awokado.
Szparagi
Szparagi są uważane za jedno z najlepszych źródeł prebiotyków — sprzyjają one rozwojowi pożytecznych bakterii w jelitach. Jest to szczególnie ważne dla mężczyzn: kompleksowe działanie zdrowych jelit wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed chorobami, na które organizm staje się podatny wraz z wiekiem, a także zapobiega pojawieniu się depresji.
Ryby
To idealne źródło białka dla mężczyzn po 50. roku życia: badania wykazały, że ochotnicy, którzy jedli ryby co najmniej raz w tygodniu, zmniejszyli ryzyko chorób układu krążenia o 16%. Wszystko dzięki znanym nienasyconym kwasom tłuszczowym. Z wiekiem nasz organizm wytwarza coraz mniej zdrowych tłuszczów, dlatego ważne jest, aby uzupełniać ich zapasy za pomocą odpowiednich pokarmów.
Szpinak
I nie tylko szpinak: także jarmuż i rukola, bogate są w witaminy i mikroelementy, które mają działanie przeciwzapalne w organizmie.
Orzechy
Orzechy mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia szeregu chorób związanych z wiekiem, a nawet przedłużyć życie. Orzechy są bogate w witaminę E, zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze, które utrzymują skórę młodą i zdrową.