Zioła prowansalskie to jedna z najpopularniejszych mieszanek przypraw, którą często wykorzystuje się w polskich domach. Aromatyczne i smaczne zioła suszone używane są do sałatek, zapiekanek makaronowych, gulaszów i przystawek. To jednak nie tylko wyjątkowo smaczny dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej, ale również wyjątkowo zdrowa kompozycja, która wspiera funkcjonowanie organizmu.
Zioła prowansalskie właściwości
Jeśli chodzi o zioła prowansalskie właściwości prozdrowotne znane są od wieków. Ich zbawienny wpływ na zdrowie doceniany był przez naszych przodków, choć w kuchni polskiej wykorzystywano raczej poszczególne rośliny, rzadziej zaś całą kompozycję, dziś znaną pod nazwą “ziół prowansalskich”. W skład mieszanki wschodzi tymianek, bazylia, rozmaryn, oregano, majeranek i cząber – każda z tych roślin wykazuje odmienne właściwości prozdrowotne.
Tymianek – świetnie wpływa na górne i dolne drogi oddechowe, łagodzi kaszel i wspomaga walkę z objawami grypy i przeziębienia. Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i przeciwwirusowo. Ze względu na dużą zawartość żelaza, polecany jest osobom, które borykają się z anemią i innymi schorzeniami układu krwionośnego.
Bazylia – wykazuje działanie moczopędne, oczyszcza organizm i wspomaga pracę nerek. Delikatnie pobudza, uspokaja, łagodzi nerwy – olejek z bazylii wykorzystywany jest często w aromaterapii. Bazylia również ma działanie przeciwzapalne, a także doskonale wpływa na układ pokarmowy, reguluje pracę wątroby i jelit oraz pomaga w pozbyciu się złogów w drogach pokarmowych.
Rozmaryn – świetnie wpływa na układ krwionośny, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia ukrwienie skóry oraz narządów wewnętrznych. Olejki eteryczne zawarte w rozmarynie poprawiają nastrój, redukują stres oraz pozytywnie wpływają na samopoczucie.
Majeranek – wykorzystywany jest w łagodzeniu dolegliwości związanych z przebiegiem przeziębienia lub grypy. Ma działanie wykrztuśne, rozgrzewające i przeciwzapalne. Według badań majeranek również wykazuje działanie antynowotworowe i przeciwbakteryjne.
Oregano – uznawany jest za wyjątkowo wartościowy antyoksydant, który eliminuje wpływ wolnych rodników na ludzki organizm. Dodatkowo oregano reguluje trawienie oraz pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.
Cząber – to prawdziwa bomba witaminowa. Cząber szczególnie bogaty jest w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy, reguluje pracę układu krwionośnego oraz wpływa na kondycję skóry. Cząber posiada również dużą dawkę cynku, który niezbędny jest do zachowania właściwej gospodarki cukrowej w organizmie oraz wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
Zioła prowansalskie – zastosowanie
Zioła prowansalskie doskonale nadają się do doprawiania ryb, owoców morza, sałatek i przystawek (np. grzanek z mozarellą, wytrawnej tarty). Wykorzystywane są w wielu przepisach dań kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Warto pamiętać, że suszonych ziół nie należy poddawać długiej obróbce termicznej – w przypadku dań smażonych lub pieczonych w piekarniku, zioła prowansalskie należy dodać pod koniec przygotowywania potrawy lub udekorować nimi gotowe danie.