Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką

Ludzie uwielbiają ciasta i to w sumie każde. Czy to z galaretką, bitą śmietaną, jabłkami czy inne. Ważne, aby było słodkie. Bardzo popularne ostatnio stało się robienie ciasta z kruszonką. Można zrobić i bez pieczenia i z pieczeniem. To już sprawa indywidualna. To także zależy od tego jaki mamy przepis. Jeśli ktoś szuka inspiracji, bo na przykład przyjeżdżają goście to warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu. Wszystko dlatego, iż zostanie przedstawiony przepis na przepyszne ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką. Jest to naprawdę smaczne ciasto, które warto zrobić. Nie jest ono trudne do zrobienia, więc na pewno każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet takie osoby, które jeszcze nigdy wcześniej nie piekły ciasta. Ważne, aby postępować zgodnie z przepisem i wykonywać wszystko krok po kroku.

Przepis na ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką

To ciasto jest naprawdę warte uwagi. Nie tylko jest pyszne, ale wychodzi także bardzo wilgotne i lekkie. Warto spróbować je zrobić. Zanim jednak przystąpimy do robienia ciasta, warto zorientować się na samym początku czy mamy wszystkie składnik, które będą nam w tym potrzebne. Do najważniejszych zaliczamy:

  • 300 g mąki tortowej,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki tortowej,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 100 g masła,
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 szklanka borówek,

Jak już będziemy mieli przygotowane wszystkie składniki i miski, w których będziemy mieszać wszystkie produkty, możemy przystąpić do wyrabiania ciasta. Od czego trzeba zacząć? Otóż mąkę, która będzie potrzebna na kruszonkę należy wymieszać razem z cukrem. Do tego dodajemy kawałki zimnego masła. Rozdrabiamy do momentu, aż powstaną grudki.  Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki. Następnie można robić dalej.
Do kolejnej miski przesiewamy  mąkę  z proszkiem do pieczenia.  Do tego dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy tak długo, aż wszystko się połączy.

Tak przygotowane ciasto należy wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Obsypujemy borówkami, a  następnie kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Najlepiej smakuje schłodzone.

Jak widać ciasto jest proste i dość szybkie do przygotowania. Warto zrobić ciasto do kawy, na pewno goście będą zadowoleni. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Naprawdę warto je zrobić.