Ludzie uwielbiają ciasta i to w sumie każde. Czy to z galaretką, bitą śmietaną, jabłkami czy inne. Ważne, aby było słodkie. Bardzo popularne ostatnio stało się robienie ciasta z kruszonką. Można zrobić i bez pieczenia i z pieczeniem. To już sprawa indywidualna. To także zależy od tego jaki mamy przepis. Jeśli ktoś szuka inspiracji, bo na przykład przyjeżdżają goście to warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu. Wszystko dlatego, iż zostanie przedstawiony przepis na przepyszne ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką. Jest to naprawdę smaczne ciasto, które warto zrobić. Nie jest ono trudne do zrobienia, więc na pewno każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet takie osoby, które jeszcze nigdy wcześniej nie piekły ciasta. Ważne, aby postępować zgodnie z przepisem i wykonywać wszystko krok po kroku.
Przepis na ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką
To ciasto jest naprawdę warte uwagi. Nie tylko jest pyszne, ale wychodzi także bardzo wilgotne i lekkie. Warto spróbować je zrobić. Zanim jednak przystąpimy do robienia ciasta, warto zorientować się na samym początku czy mamy wszystkie składnik, które będą nam w tym potrzebne. Do najważniejszych zaliczamy:
- 300 g mąki tortowej,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki tortowej,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 100 g masła,
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego,
- 4 łyżki cukru,
- szczypta cynamonu,
- 1 szklanka borówek,
Jak już będziemy mieli przygotowane wszystkie składniki i miski, w których będziemy mieszać wszystkie produkty, możemy przystąpić do wyrabiania ciasta. Od czego trzeba zacząć? Otóż mąkę, która będzie potrzebna na kruszonkę należy wymieszać razem z cukrem. Do tego dodajemy kawałki zimnego masła. Rozdrabiamy do momentu, aż powstaną grudki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki. Następnie można robić dalej.
Do kolejnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do tego dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy tak długo, aż wszystko się połączy.
Tak przygotowane ciasto należy wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Obsypujemy borówkami, a następnie kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Najlepiej smakuje schłodzone.
Jak widać ciasto jest proste i dość szybkie do przygotowania. Warto zrobić ciasto do kawy, na pewno goście będą zadowoleni. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Naprawdę warto je zrobić.