Różne rodzaje masła orzechoweo

Klasyczne i najbardziej podstawowe masło orzechowe tworzone jest z orzeszków arachidowych, czyli fistaszków. Istnieje jednak także wiele innych jego odmian, którymi warto też się zainteresować, zwłaszcza że niektóre z nich potrafią smakować niesamowicie. A przepisy z masłem orzechowym nie zawsze bazują na fistaszkowej paście. Nierzadko uwzględnia się w nich masła wykonywane z innych odmian orzechów. Warto się zatem w nie zaopatrzyć, by dać sobie jeszcze więcej wspaniałych możliwości w kuchni i zawsze móc stworzyć świetne i przy tym zdrowe danie.

Szukając dobrego masła orzechowego w sklepie, na pewno należy się kierować składem produktu. Nie powinno być w nim przede wszystkim cukru. A mimo iż dawniej zawsze dodawano go do tego typu past, dziś niektóre z nich (te bardziej naturalne) w ogóle nie zawierają żadnych substancji słodzących. To one są najlepsze dla zdrowia. Cukier należy bowiem maksymalnie ograniczać, gdyż prowadzi on do nadwagi, otyłości, a także i cukrzycy oraz insulinooporności. Trzeba też uważać na inne substancje słodzące, gdyż czasami producenci dosładzają swoje pasty syropem glukozowo-fruktozowym. Ten natomiast jest jeszcze gorszy od cukru. Zdrowa dieta w ogóle nie powinna go zawierać.

Tak naprawdę dobre masło orzechowe powinno składać się w stu procentach z samych orzechów. A niestety nie zawsze tak jest. Niektóre masła, zwłaszcza te pochodzące z popularnych dyskontów i supermarketów, zawierają zaledwie do 50% orzechów. Całą resztę ich składu tworzą totalnie zbędne dodatki. Wśród nich przeważnie pojawiają się substancje takie jak: konserwanty, związki zapachowe, wzmacniacze smaku oraz nieszczęsny olej palmowy. Olej palmowy jest absolutnie niedozwoloną substancją, która nie ma nic wspólnego ze zdrowymi tłuszczami. Najlepiej w ogóle go nie spożywać. Każdemu wyjdzie to tylko na dobre.

Aby upewnić się, że masło orzechowe będzie mieć zdrowy i wartościowy skład, tak naprawdę najlepiej przygotować je samodzielnie. Trudne to nie jest. Wystarczy zakupić większą ilość ulubionych orzechów, a następnie partiami miksować je w blenderze lub podobnym do niego urządzeniu.