Lody marchewkowe

Czy jest ktoś kto nie lubi lodów? Na pewno mało jest takich osób. Nie tylko dzieci je lubią, również i dorośli. Jednak nie każdy na pewno o tym, wie, że lody można robić także dodając warzywa. Brzmi dziwnie? Może i tak, ale za to są przepyszne. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na przepyszne lody marchewkowe. Jeśli ktoś jeszcze nie słyszał ani nie próbował tych lodów to warto, aby wszyscy zapoznali się z treścią. Być może kogoś ten deser zaciekawi.

lody marchewkowe

Jeśli ktoś kiedykolwiek jadł ciasto marchewkowe to będzie miał porównanie w smakach. Gdyż lody smakują podobnie. Są delikatne i słodkie zarazem. Zanim jednak przejdziemy do przedstawienia przepisu i robienia tych niesamowitych lodów to warto sprawdzić czy mamy wszystkie niezbędne składniki do ich zrobienia. Co będzie potrzebne? Otóż do najważniejszych składników zaliczamy:

  • 1, 5 szklanki startej marchewki,
  • 50 g masła,
  • 2/3 szklanki brązowego cukru,
  • 1/2 szklanki cukru kryształu,
  • 1 1/2 szklanki mleka,
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 3 jaja,
  • 150 g twarożku śmietankowego,

Warto jeszcze przed przygotowaniem przygotować sobie miski, gdzie będziemy mieszać dane produkty ze sobą. Gdy mamy to zrobione, teraz można przejść do robienia lodów. Od czego trzeba zacząć? Na pewno od podgrzewania i rozpuszczenia masła z brązowym cukrem. Następnie dodajemy do tego tartą marchewkę i gotujemy ją przez około 5 minut. Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia. Do następnej miski dodajemy nasze jajka i roztrzepujemy je z cukrem i wanilią. Po chwili dodajemy mleko i śmietankę. Podgrzewamy to na małym ogniu, przy tym cały czas mieszając. Oczywiście musi to gęstnieć i przybierać konsystencję śmietany. Gdy już będzie gotowe, zostawiamy do ostudzenia. Gdy już będzie chłodne to ucieramy z twarożkiem. Dodajemy mieszankę marchwiowo – maślaną. Dokładnie mieszamy wszystko, aż składniki się połączą. Całość przelewamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na około 2 godzin. Gdy czas minie to wyjmujemy pudełko i całą zawartość mieszamy. Zostawiamy do całkowitego zamrożenia. Przed podaniem wyjmujemy, żeby trochę zmiękły.

Jak widać nawet z warzyw można zrobić przepyszne lody. Lody domowe mają inny smak, ale są równie smaczne, no i oczywiście nie zawierają sztucznych dodatków. Jeśli zatem ktoś ma dość kupnych lodów to warto spróbować tego przepisu. Na pewno nikt nie pożałuje, a dzieci pokochają te lody. Fajne jest to, że są szybkie w przygotowaniu. A to jest najważniejsze.