Jak zrobić pyszne ciasto z dżemem truskawkowym

Ciasta są bardzo popularnym deserem. Szczególnie na różnego rodzaju uroczystościach, takich jak: wesela, chrzciny, urodziny, rocznice ślubu i wiele innych. Nawet idąc do kogoś na kawę czy herbatę zostaniemy poczęstowani kawałkiem ciasta. Jedni lubią ciasta z galaretką, a inni z bitą śmietaną. Bardzo popularne są ciasta z owocami, szczególnie jeśli jest na nie sezon. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na pyszne ciasto z dżemem truskawkowym. Jeśli ktoś ma chęć spróbować zrobić takie ciasto, a nie wie jak no i nie ma dobrego przepisu to warto, aby zapoznał się z tym tekstem.

Ciasto z dżemem truskawkowym

Ciasto z truskawkami jest chyba jednym z najpopularniejszych ciast, jakie robi się w domu. I to przeważnie u każdego w rodzinie. Warto wspomnieć, iż ciasto, na którego przepis będzie podany jest bardzo delikatne. Warto go spróbować. Zanim jednak przejdziemy do robienia ciasta, należy sprawdzić czy mamy wszystkie potrzebne składniki. Potrzebujemy zatem:

  • 250 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 szklanka cukru,
  • duży słoik dżemu truskawkowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 0,5 szklanki oleju.

Teraz można przejść do robienia ciasta. Co trzeba najpierw zrobić? Na początku warto przygotować sobie kruche ciasto. Na stolnicę lub do dużej miski dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.  Do tego należy dodać zimne masło, żółtka oraz cukier. Teraz zagniatamy ciasto. Ciasto trzeba podzielić na dwie części: 2/3 ciasta na spód, 1/3 pozostaje na kruszonkę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i trzymamy w zamrażarce ok. 20 minut.

Wyjmujemy część ciasta, które ma być na spodzie i wykładamy ją na blachę, która została wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód należy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.  Pieczemy przez około 20 minut. Ciasto musi się zarumienić. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Kiedy lekko przestygnie, należy bardzo dokładnie i równomiernie rozsmarować dżem truskawkowy. W międzyczasie przygotowujemy piankę. Białka  należy ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do tego dodajemy stopniowo cukier. Trzeba pamiętać, aby cały czas ubijać . Następnie  dodajemy proszek budyniowy. Na koniec wlewamy powoli olej, nie przerywając ubijania. Taką piankę wykładamy na rozsmarowany wcześniej dżem. Pozostałą cześć ciasta wyjmujemy z zamrażalki i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Robimy to na wcześniej wyłożoną piankę. Wstawiamy do piekarnika na 190 stopni i pieczemy przez jakieś 30-40 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwi piekarnika i studzimy 10-15 minut.  Gotowe ciasto wyjmujemy i stawiamy na blat do wystygnięcia.