Spirulina w ciąży – czy można ją stosować?

Spirulina od kilku lat zyskała na popularności wśród miłośników zdrowego odżywiania. Pod tą nazwą kryje się specyficzny gatunek hodowlanych sinic, które wykazują wiele wartościowych właściwości prozdrotownych. Zwykle sprzedawana jest w formie tabletek lub zielonego proszku, idealnego do dodawania do sałatek i zdrowych, pożywnych koktajli.

Spirulina – właściwości prozdrowotne

Spirulina w niemal 70% składa się z łatwo przyswajalnego białka, który jest najważniejszym budulcem mięśni i kości. Jednak to witaminy i minerały szczególnie zachęcają do wprowadzenia jej do codziennej diety. W spirulinie znajduje się duża ilość witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i zachowania właściwej kondycji organizmu. Ze względu na dużą dawkę żelaza, spirulina zalecana jest wszystkim, którzy borykają się z problemem niedokrwistości. Sinice hodowlane są wyjątkowo bogate w cynk, który wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. W spirulinie znajduje się również duża ilość potasu, magnezu i rzadkich pierwiastków (molibdenu i selenu), które trudno jest dostarczyć spożywając tradycyjne, polskie produkty spożywcze.

Spirulinę powinny regularnie spożywać osoby, które mają problem ze stosunkiem zawartych w krwi rodzajów cholesterolu. Według badań, regularne dodawanie spiruliny do dań i koktajlów, może znacząco obniżyć ilość “złego” cholesterolu we krwi, a tym samym pozytywnie wpłynąć na ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego w przyszłości, takich jak zawały serca czy miażdżyca.

Spirulina w ciąży – czy można ją stosować?

Spirulina to produkt naturalny i w pełni bezpieczny dla kobiet w ciąży. Ogromna ilość witamin i minerałów, która zawarta jest w spirulinie, pozwala na zachowanie dobrego zdrowia mamy i nienarodzonego dziecka.  Spirulina w ciąży to doskonały dodatek do dań na zimno i koktajli, które odżywią organizm i dostarczą niezbędnych witamin i minerałów. Spirulinę bez obaw mogą spożywać również kobiety karmiące piersią, w szczególności te, które pozostają na diecie bezmięsnej – duża ilość białka (około 70% masy produktu) sprawia, że zielony proszek doskonale zastępuje produkty odzwierzęce w diecie kobiety ciężarnej i matki karmiącej piersią.

Spirulina najczęściej występuje pod postacią zielonego proszku, który dodawać można do różnych dań. Jednak w aptekach znajdziemy również ją pod postacią łatwych do połknięcia tabletek, które uznawane są za wartościowy i odżywczy suplement diety, także w przypadku kobiet w ciąży.