Spirulina od kilku lat zyskała na popularności wśród miłośników zdrowego odżywiania. Pod tą nazwą kryje się specyficzny gatunek hodowlanych sinic, które wykazują wiele wartościowych właściwości prozdrotownych. Zwykle sprzedawana jest w formie tabletek lub zielonego proszku, idealnego do dodawania do sałatek i zdrowych, pożywnych koktajli.
Spirulina – właściwości prozdrowotne
Spirulina w niemal 70% składa się z łatwo przyswajalnego białka, który jest najważniejszym budulcem mięśni i kości. Jednak to witaminy i minerały szczególnie zachęcają do wprowadzenia jej do codziennej diety. W spirulinie znajduje się duża ilość witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i zachowania właściwej kondycji organizmu. Ze względu na dużą dawkę żelaza, spirulina zalecana jest wszystkim, którzy borykają się z problemem niedokrwistości. Sinice hodowlane są wyjątkowo bogate w cynk, który wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. W spirulinie znajduje się również duża ilość potasu, magnezu i rzadkich pierwiastków (molibdenu i selenu), które trudno jest dostarczyć spożywając tradycyjne, polskie produkty spożywcze.
Spirulinę powinny regularnie spożywać osoby, które mają problem ze stosunkiem zawartych w krwi rodzajów cholesterolu. Według badań, regularne dodawanie spiruliny do dań i koktajlów, może znacząco obniżyć ilość „złego” cholesterolu we krwi, a tym samym pozytywnie wpłynąć na ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego w przyszłości, takich jak zawały serca czy miażdżyca.
Spirulina w ciąży – czy można ją stosować?
Spirulina to produkt naturalny i w pełni bezpieczny dla kobiet w ciąży. Ogromna ilość witamin i minerałów, która zawarta jest w spirulinie, pozwala na zachowanie dobrego zdrowia mamy i nienarodzonego dziecka. Spirulina w ciąży to doskonały dodatek do dań na zimno i koktajli, które odżywią organizm i dostarczą niezbędnych witamin i minerałów. Spirulinę bez obaw mogą spożywać również kobiety karmiące piersią, w szczególności te, które pozostają na diecie bezmięsnej – duża ilość białka (około 70% masy produktu) sprawia, że zielony proszek doskonale zastępuje produkty odzwierzęce w diecie kobiety ciężarnej i matki karmiącej piersią.
Spirulina najczęściej występuje pod postacią zielonego proszku, który dodawać można do różnych dań. Jednak w aptekach znajdziemy również ją pod postacią łatwych do połknięcia tabletek, które uznawane są za wartościowy i odżywczy suplement diety, także w przypadku kobiet w ciąży.