Przepisy na wegańskie dania wigilijne

PRZEPISY NA WEGAŃSKIE DANIA WIGILIJNE

Wegańskie dania wigilijne stają się coraz popularniejsze, zarówno wśród osób, które praktykują dietę roślinną, jak i tych, które chcą spróbować czegoś nowego i zdrowszego podczas Świąt Bożego Narodzenia. Dla tych, którzy nie jedzą mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, mamy kilka smakowitych przepisów na wegańskie dania wigilijne, które z pewnością zachwycą wszystkich uczestników wieczerzy.

  1. Wegańska zupa grzybowa
    Jednym z tradycyjnych dań wigilijnych jest zupa grzybowa. W naszym wegańskim przepisie zamiast wywaru mięsnego, używamy bulionu warzywnego i suszonych grzybów, które nadają zupie intensywny smak. Przepis na tę aromatyczną i sycącą zupę znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 500 g suszonych grzybów (np. borowików)
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie opłucz i namocz przez kilka godzin w letniej wodzie.

  2. Po namoczeniu grzybów, odcedź je, a wodę z moczenia wlej do garnka.

  3. W garnku z bulionem warzywnym, dodaj namoczone grzyby i gotuj przez 20 minut.

  4. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę cebulę, marchewki, pietruszkę i pora.

  5. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.

  6. Warzywa dodaj do gotującej się zupy. Gotuj razem przez kolejne 30 minut.

  7. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki.

  8. Puzonki z kaszy jaglanej
    Puzonki, czyli pierogi z kaszą jaglaną, to kolejne tradycyjne danie wigilijne, które możemy przygotować w wersji wegańskiej. Kasza jaglana jest bogata w cenne składniki odżywcze i świetnie komponuje się z nadzieniem z grzybów.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 500 g suszonych grzybów (np. prawdziwków)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wodę i olej, zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne.

  2. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na grubość około 2 mm.

  3. Dla nadzienia, namocz grzyby w letniej wodzie przez kilka godzin. Po namoczeniu, odcedź grzyby i pokrój w drobną kostkę.

  4. Obierz i pokrój cebule i czosnek, a następnie zeszklij je na patelni z olejem.

  5. Dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kilka minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  6. Nadzienie wyłóż na rozwałkowane kawałki ciasta, zlepij brzegi i uformuj pierogi w kształcie puzonków.

  7. Gotuj pierogi na osolonym wrzątku przez około 5 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

  8. Smakowita sałatka jarzynowa
    Wegańska sałatka jarzynowa to doskonałe danie na wigilijne menu. Jest pyszna i zdrowa, a także pełna kolorów i chrupiących warzyw.

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 małe jabłko
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki bezglutenowego majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź.

  2. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę.

  3. Jabłko obierz i również pokrój w kostkę.

  4. Ogórek kiszony, ogórki konserwowe, cebulę oraz ogórek kiszony pokrój w drobną kostkę.

  5. W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa i owoce.

  6. Dodaj majonez i musztardę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  7. Sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podawaj na zimno.

  8. Pomysłowe golonki tofu
    Wegańskie golonki to nietypowy, ale bardzo smaczny dodatek do wigilijnego stołu. Przygotowane z tofu, z pewnością oczarują wszystkich gości.

Składniki:

  • 500 g tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Tofu ociekaj z nadmiaru wody, a następnie pokrój w plastry o grubości około 2 cm.

  2. Do miseczki wymieszaj sos sojowy, olej rzepakowy, ketchup, sok z cytryny, syrop klonowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, sól i pieprz.

  3. Golonki tofu zanurz w przygotowanym sosie i odstaw na 30 minut do zamarynowania.

  4. Po upływie czasu, tofu układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewaj pozostałym sosem.

  5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  6. Podawaj gorące, np. z pieczonymi ziemniakami i surówką.

  7. Pierogi z kapustą i grzybami
    Kolejnym smacznym daniem wigilijnym są pierogi z kapustą i grzybami. Wegańska wersja tego dania jest równie pyszna i sycąca, jak tradycyjne pierogi.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wodę i olej, zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne.

  2. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na grubość około 2 mm.

  3. Do garnka z wrzącą wodą włóż suszone grzyby i gotuj przez 30 minut. Po ugotowaniu, odcedź i pokrój w drobną kostkę.

  4. Capustę kiszoną dokładnie przeplucz zimną wodą, a następnie odciśnij i posiekaj na drobne kawałki.

  5. Obierz i pokrój cebule i czosnek, a następnie zeszklij je na patelni z olejem.

  6. Dodaj pokrojoną kapustę i grzyby, smaż przez kilka minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  7. Nadzienie wyłóż na rozwałkowane kawałki ciasta, zlepij brzegi i uformuj pierogi. Gotuj je w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i kwaśną śmietaną.

  8. Tradycyjny barszcz czerwony
    Na końcu nie może zabraknąć tradycyjnego barszczu czerwonego, który dzięki kilku modyfikacjom może stać się idealnym wegańskim daniem wigilijnym.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pora
  • 1 świeży liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj, obierz i pokrój w kostkę.

  2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

  3. Paprykę, marchewki, pietruszki i pora obierz i pokrój również w kostkę.

  4. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa (oprócz buraków) i smaż przez kilka minut.

  5. Dodaj buraki, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Zalej wszystko wodą, tak aby warzywa były zakryte.

  6. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż buraki będą miękkie.

  7. Na koniec dodaj ocet jabłkowy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj barszcz czerwony z kwaśną śmietaną.

  8. Smakowite maślane ciasteczka owsiane
    Na deser polecamy smakowite maślane ciasteczka owsiane, które z pewnością zachwycą wszystkich miłośników słodkości. Wegańska wersja tych ciasteczek jest równie pyszna i zdrowa.

Składniki:

  • 200 g mąki owsianej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 150 g margaryny roślinnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  2. Dodaj margarynę i zagniataj składniki aż powstanie jednolite ciasto.
  3. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
  4. Po upływie czasu, rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wykrawaj ciasteczka.
  5. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Ostudzone ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku.

Oto kilka pomysłów na wegańskie dania wigilijne, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom. Dzięki takim smakowitym przepisom można cieszyć się tradycyjnymi daniami świątecznymi, jednocześnie dbając o swoje zdrowie i środowisko. Warto spróbować tych dań, które mogą okazać się równie pyszne, a może nawet bardziej, niż tradycyjne wigilijne potrawy mięsne. Z szacunku dla zwierząt i natury, warto sięgnąć po wegańskie dania wigilijne i z dumą podzielić się nimi z rodziną i przyjaciółmi na świątecznym stole.