Makaron to jedno z najpopularniejszych dań jakie można serwować na obiad. Szczególnie, że jest prosty i szybki w zrobieniu. A o to właśnie chodzi. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na przepyszny makaron ze szpinakiem i boczkiem. Kto jeszcze nigdy nie jadł takiego obiadu to naprawdę warto. Zatem zdecydowanie poleca się przeczytanie tego tekstu. Być może kogoś przepis zaciekawi na tyle, że będzie chciał spróbować zrobić ten pyszny makaron.
Makaron ze szpinakiem i boczkiem
Makaron ze szpinakiem staje się coraz bardziej popularnym daniem. Wszystko dlatego, że szpinak to warzywo, a przecież one są bardzo zdrowe. Dlaczego więc nie dodawać go do obiadu? Sos szpinakowo- śmietanowy może służyć także jako baza do mięs. Tak więc widać, że jest to danie wszechstronne. Jednak chyba najbardziej pasuje właśnie do makaronu. Zanim jednak zaczniemy przygotowywać makaron warto zorientować się czy mamy wszystko co potrzebne. Do najważniejszych składników zaliczamy:
- 1 opakowanie makaronu kolanka ozdobne z Lubelli,
- 1 śmietanka kremowa 30%,
- 1 pomidor,
- 40 dag. Boczku,
- 1 dag,świeżej lub suszonej bazylii,
- 10 dag. Sera parmezan,
- 0,5 paczki mrożonego szpinaku.
Jak już wszystkie składniki mamy gotowe to można zacząć przygotowywać ten pyszny makaron. Nie to, że jest szybki to naprawdę bardzo prosty do przygotowania. Od czego zatem zaczynamy? Na początku warto wstawić wodę do gotowania na nasz makaron. Następnie musimy pokroić boczek w paski i podsmażyć go na patelni. Do boczku dodajemy mrożony szpinak liściasty i dusimy je razem pod przykryciem. Następnie należy dodać pokrojony pomidor na patelnię i w dalszym ciągu dusimy wszystko na wolnym ogniu. Gdy już szpinak się rozmrozi, ściągamy pokrywkę żeby odlać trochę wody. Na zakończenie dodajemy śmietanę kremówkę i gotować tak długo, aż zgęstnieje. Dodajemy bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy do makaronu i posypujemy parmezanem.
Warto dodać, iż słodki smak boczku doskonale komponuje się z liśćmi szpinaku i kwaśnym pomidorem. Danie to jednak nie jest jakoś bardzo specjalnie wyszukane. Jednak zdecydowanie warte uwagi. Szczególnie, że robi się go bardzo szybko. Szpinak jest bardzo potrzebny w codziennej diecie. A dodanie go do makaronu to idealny sposób na jego spożycie. Jeśli zatem ktoś się zastanawia czy warto przygotować taki makaron to odpowiedź zdecydowanie brzmi tak. Zjedzą go zarówno dzieci jak i dorośli. Takie danie robi się max 30 minut. Więc jak komuś zależy na szybkim jedzeni to jest właśnie idealne danie.