Początki rozszerzania diety niemowlaka mogą być bardzo trudne. Gdy już dziecko przejdzie przez etap musów i papek, warto podawać mu lekkie, zdrowe i pożywne posiłki, które będą nie tylko smaczne, ale również dostarczą wielu cennych witamin i minerałów. Naszą propozycją na śniadanie dla dziecka są pyszne placki z kaszy jaglanej z jabłkiem na słodko, które pokochają najmłodsi smakosze!
Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem na słodko – przepis
1. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na placuszki jaglane:
- 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklankę mleka (najlepiej pełnotłustego o zawartości tłuszczu 3,2%)
- 1 szklankę mąki pszennej
- 2 duże jaja kurze (od kur z wolnego wybiegu)
2. Do wyrobionej masy dodaj starte na tarce 3 duże jabłka oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Jeśli przygotowujesz danie dla starszego dziecka, możesz także wykorzystać różne przyprawy np. wanilię, cynamon lub kardamon.
3. Smaż niewielkie porcje masy na małym ogniu. Do smażenia najlepiej wykorzystać masło klarowane, które ma stosunkowo wysoką temperaturę spalania, a dodatkowo jego smak podkreśla słodkawy smak placków jaglanych. Usmażone placuszki możesz podawać z odrobiną tłustej śmietany lub z gęstym jogurtem naturalnym i dodatkiem innych owoców (np. truskawek, borówek).
Właściwości prozdrowotne
Kasza jaglana jest niezwykle zdrowa. Zawiera bardzo dużą ilość żelaza – pierwiastka, który jest niezbędny w diecie młodego człowieka. Kasza jaglana to także prawdziwa bomba witaminowa, która dostarcza m.in. ważne witaminy z grupy B, wpływające na rozwój układu nerwowego i mózgu. Placuszki z kaszy jaglanej dostarczają również dużą ilość fosforu, wapnia i miedzi, a także błonnika i łatwo przyswajalnego białka, które jest niezwykle ważne w diecie małych dzieci.
Jabłka posiadają bardzo dużą ilość witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, co jest niezwykle ważne w przypadku dzieci uczęszczających do żłobka lub przedszkola. Jabłka wspierają pracę wielu układów w organizmie człowieka: układu moczowego, pokarmowego i krwionośnego. Szczególnie doceniane są za dużą ilość błonnika, który reguluje pracę jelit oraz zapobiega powstawaniu zaparć. Pektyny zawarte w jabłka uznawane są za wyjątkowo wartościowy składnik odżywczy, który minimalizuje wystąpienie różnych ciężkich chorób nowotworowych, regulują ciśnienie i poziom cholesterolu oraz mają wpływ na gospodarkę cukrową i oczyszczanie organizmu z toksyn. Dodatkowo jabłka posiadają antyoksydanty oraz minerały, które wpływają pozytywnie na pracę serca oraz wątroby.