Jak zrobić proste ciasto ze śliwkami?

Na początku swojej drogi z wypiekami postawiono na ciasto ze śliwkami proste. To naprawdę prosty przepis, który idealnie nada się na początek roku szkolnego, czyli szczycie sezonu na śliwki. Jeśli uwielbiasz zapach cynamonu, to zdecydowanie to ciasto będzie trafną pozycją. Daj się skusić pysznymi śliwkami i zrób z nich ciasto dla siebie i dla rodziny.

Składniki na ciasto ze śliwkami

Do przygotowania ciasta będzie potrzebne 115 g masła, 160 g cukru do wypieków, 2 duże jajka, 1 łyżka soku z cytryny, świeża skórka z połowy cytryny, 190 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 450 g śliwek od pestkowych. Dodatkowo należy przygotować cukier puder i 1/4 łyżeczki cynamonu na posypkę. Składniki na posypkę należy wymieszać ze sobą i odłożyć w bezpieczne miejsce, na czas wykonania ciasta. Pamiętaj, aby wszystkie składniki kilkanaście minut postały w warunkach pokojowych.

Przygotowanie ciasta

W misce umieść masło i cukier. Ważne, aby masło postało jakiś czas w warunkach pokojowych. Nie może być zimne! Oba składniki należy utrzeć, aby powstała puszysta masa maślana. Następnie należy dodać jajka, pojedynczo. Masę należy miksować co całkowitego połączenia się składników. W kolejnym kroku należy dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny i utrzeć ciasto. Ciasto może wyglądać na zważone, ale nie ma powodu do niepokoju. Nie ma to żadnego znaczenia na wynik naszego wypieku. Po zmiksowaniu składników dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Tym razem mieszamy drewnianą łyżką masę, aż do połączenia się wszystkich składników. Na chwilę odstawiamy ciasto i zajmiemy się formą, w której znajdzie się ciasto. Najlepiej, żeby miała ona średnicę ok. 23 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na wyłożony papier wylewamy ciasto. Na samej górze należy naciąć nieco ciasto. Ciasto pieczemy w temperaturze 160-170 w układzie piekarnika góra-dół, przez 50 minut. Ciasto po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy ciasto ostygnie, przekładamy go do patery.

Zajmijmy się posypką!

Pamiętasz o posypce, którą odstawiliśmy na samym początku? Teraz można nią posypać ciasto. Upewnij się, że cynamon i cukier puder został dobrze wymieszany. Posypujemy nasz wypiek posypką i w zasadzie ciasto jest gotowe. Ciasto ze śliwkami proste jest dla każdego, bez znaczenia, na jakim poziomie wypieków jesteś. Pierwsze udane kroki z tym ciastem mogą sprawić, że pieczenie ciast stanie się nie tyle, ile Twoją pasją, ale sposób na przyjemne spędzenie czasu w kuchni. Jednak do sezonu na śliwki przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać.