Na pewno każdy zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo ważne są sosy, szczególnie do niektórych dań. Na pewno spaghetti bez sosu nie smakuje już tak samo, czy nawet pulpety w sosie. Najczęściej stosowanym sosem jest pomidorowy. Tylko nie każdy wie jak go zrobić. Przecież nikt nie będzie serwował kupnego. Nie o to w gotowaniu chodzi. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na idealny sos pomidorowy. Warto się z tym tekstem zapoznać, być może przepis okaże się na tyle interesujący, że ktoś postanowi go wypróbować u siebie do domu.
Idealny sos pomidorowy
Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do makaronu spaghetti, ale także idealnie pasuje do kokardek, wstążek, ravioli czy też tortellini. Nawet pasuje do ryżu. Szczególnie można go spotkać jako dodatek do gołąbków. Różnego rodzaju naleśniki, zapiekanki także smakują znim bardzo dobrze. Dużo osób jednak ma problem, aby go zrobić. Jednak warto wspomnieć, iż idealny sos nie potrzebuje dużo czasu. Co będziemy potrzebować, aby zrobić idealny sos pomidorowy? Otóż najważniejszymi składnikami są:
- świeże pomidory,
- cebula,
- czosnek,
- świeża bazylia
Jak już wszystko mamy przygotowane to można przystąpić do robienia sosu pomidorowego. Od czego zaczynamy? Na pewno od obierania świeżych pomidorów ze skórki. Aby szybciej poszło warto naciąć każdego pomidora na krzyż i oparzyć wrzątkiem. Wtedy skórka zejdzie z nich bez najmniejszego problemu. W międzyczasie możemy pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę. Umieszczamy te składniki na rozgrzanej patelni i smażymy, aż się zeszklą. Najlepiej na oliwie z oliwek. Wyparzone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do nich zeszkloną cebulę z czosnkiem.
Warto użyć blendera, jeśli zależy nam na gładkim sosie pomidorowym. Jak tylko pomidory i reszta składników zaczną się gotować, wtedy można dodać ulubione przyprawy typu sól, pieprz, bazylię, zioła prowansalskie Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasze zioła nie staną się gorzkie. Sos gotowy. Można go dodawać do pysznych dań. Dodajemy gdzie tylko chcemy.
Jak widać nie ma tu nic trudnego. Dlatego w sumie nie wiadomo czego ludzie się obawiają. Wyjdzie każdemu, nawet osobom, które dopiero co zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Wystarczy robić wszystko krok po kroku tak jak jest w przepisie. Ten sos wychodzi delikatny i bardzo aromatyczny. Na pewno wszyscy goście będą nim zachwyceni. Nadaje się do podawania w większością dań obiadowych. Dlatego jeśli ktoś się jeszcze zastanawia czy, aby na pewno warto jest go zrobić to naprawdę warto.