Muffinki jajeczne

Nie ma osoby, która nigdy by nie jadła jajecznicy i to w różnej formie. To szybkie i proste danie, które nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację. Fajne w tym daniu jest to, że możemy do jajka dodawać różne składniki, jakie tylko lubimy. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na ciekawe danie jakim są muffinki jajeczne. Jeśli jeszcze ktoś ich nie jadł to zdecydowanie warto. Dlatego każdy kto chciałby spróbować tego dania powinien zapoznać się z tekstem. Naprawdę warto.

Muffinki jajeczne

Jajka to bardzo delikatne. A jeśli chodzi o muffinki to tym bardziej są delikatne. Zanim jednak przejdziemy do przedstawienia przepisu, sprawdźmy czy aby na pewno mamy wszystkie niezbędne produkty. Do najważniejszych składników zaliczamy:

  • 6 jajek,
  • 8 plasterków szynki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 0.5 czerwonej cebuli,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • rzeżucha lub cebulka dymka do dekoracji.

Jak już wszystko mamy przygotowane to warto zacząć przygotowania przepysznych muffinek jajecznych. Od czego trzeba zacząć? Na pewno warto rozpocząć przygotowania od pokrojenia na drobną kostkę zarówno cebulę jak i paprykę. Następnie trzeba je przysmażyć na oliwie. Czas przygotować nasze jajka. Ubijamy je rózgą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przysmażoną papryką z cebulą. Gdy to zrobimy możemy wziąć się na krojenie szynki w kostkę. Dodajemy ją do jajek i pozostałych składników. Można też zrobić nieco inaczej. Na dnie sylikonowych foremek na muffinki układamy duże kawałki szynki oraz połówki pomidorków koktajlowych. Gdy już to zrobimy wystarczy foremki wypełnić masą jajeczną. Tak przygotowane foremki z jajkami pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Można podawać je na przykład z rzeżuchą lub cebulką dymką.

Nie każdy zna ten przepis, gdyż nie jest jeszcze bardzo popularny i często stosowany. Jednak na pewno ta osoba, która je przyrządzi będzie zadowolona z efektu końcowego. Nawet dzieci je polubią. Warto zatem je zrobić na śniadanie. Są one smaczne, gdyż w ogóle nie dodaje się do nich ani mąki ani proszku do pieczenia. Wszystkie tylko naturalne składniki. Warto dodać, iż bardzo pasują do jajek także szpinak i ser feta. Można zatem pomyśleć o ich dodaniu. Ogólnie może zdarzyć się tak, że podczas pieczenia muffinki urosną. Jednak po otworzeniu piekarnika lekko opadną.

Jeśli ktoś jeszcze zastanawia się to naprawdę nie ma nad czym. Jeśli ktoś chce dla smaku dodać tarty ser, to niech doda. Będą jeszcze bardziej delikatniejsze, a ser będzie się ciągnął po roztopieniu.