Kanapki z piekarnika

Zapiekane kanapki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Są doskonałą propozycją na śniadanie lub kolację. Oczywiście równie dobrze sprawdzają się jako przekąski w ciągu dnia. Sposób przygotowania zapiekanej tartinki jest prosty, a efekt finalny zadziwiająco dobry. Nie ma znaczenia na jaki rodzaj pieczywa się zdecydujemy, chociaż standardem wśród zapiekanych kanapek jest chleb tostowy pszenny, pełnoziarnisty lub z ziarnami.

Jeśli już mamy przygotowane kromki chleba, to wystarczy posmarować je masłem i obłożyć według własnego uznania. Na górze należy położyć plasterek żółtego sera lub mozzarelli i gotowe. Teraz już wystarczy tylko poukładać kromki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera. Prosto, szybko a jednak ciut inaczej niż tradycyjnie podana kromka chleba. Gorące kanapki są dobre i lubiane przez większość z nas. Zarówno dorośli jak i dzieci sięgają po nie z ochotą. Oto kilka przykładów:

Kanapka z jajecznicą i z szynką – chleb smarujemy masłem, nakładamy na kromkę plasterek szynki. Na szynce rozkładamy jajecznicę i w tym przypadku opcjonalnie możemy sięgnąć po plaster żółtego sera, w zależności od tego czy jesteśmy fanami jajecznicy z serem czy też nie. Całość możemy posypać drobno pokrojonym świeżym szczypiorkiem.

Kanapka z pomidorem i mozzarellą – chleb należy posmarować masłem i na nim ułożyć plasterki pomidora. Posolić, popieprzyć według własnego uznania i przykryć plasterkami mozzarelli. Jeśli lubimy oliwki to i one być mogą znaleźć się na gorącej kanapce.

Kanapka z tuńczykiem i gotowanym jajem – na kromkę chleba nakładamy tuńczyka. Na nim układamy plasterki ugotowanego jajka. Całość przykrywamy plastrem żółtego sera.

Kanapka z kiełbasą i serem – kromkę smarujemy masłem i umieszczamy na niej plasterki ulubionej kiełbasy. Wszystko przykrywamy plasterkiem sera. Kiełbasę możemy zastąpić bekonem. Smakuje wybornie.

Kanapka z pieczarkami – na posmarowaną masłem kanapkę nakładamy wcześnie podsmażone z cebulką i przyprawami pieczarki. Na górze kładziemy plaster żółtego sera, który w przypadku połączenia z pieczarkami smakuje wyśmienicie z odrobiną czerwonej sproszkowanej papryki. Wystarczy górę sera oprószyć papryką.

To z czym przygotujemy zapiekaną kanapkę zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań. Nie ma żadnych ograniczeń w łączeniu składników i tworzeniu własnych kompozycji smakowych.