Za pasem sezon na jabłka, a z nich można zrobić wiele pysznych rzeczy. Jedną z nich jest przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami, który poznasz już w tym wpisie! Aby je zrobić, nie musisz męczyć się nad wyrabianiem ciasta. Bez tego będą wystarczająco pulchne i pyszne.
Składniki do ciasta
Do zrobienia racuchów będzie potrzebne 250 g mąki, 20 g świeżych drożdży, 1,5 łyżeczki cukru, 250 ml ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, 1 jajko, jedna łyżka rozpuszczonego masła i 1-2 jabłka. Oczywiście będziesz potrzebował oleju do smażenia, najlepiej rzepakowego.
Przygotowanie ciasta
Przygotuj mąkę i odmierz w miarce 250 g i przesyp ją do miski. Na środku zrób małe wgłębienie i i wkrusz drożdże. Weź łyżkę cukru i wsyp go do miski, zalewając masę 3 łyżkami mleka. Na końcu przysyp całość mąką. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w miarę ciepłe miejsce. Po 15 minutach dodaj jajko, cukier i cukier waniliowy. Nie zapomnij dodać odrobiony soli i reszę mleka. Odstaw ciasto tym razem na 40 minut. Skup się teraz na jabłkach, obierając je ze skórki. Przekrój je na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Jabłka należy wrzucić do wyrośnieniętego ciasta i pomieszaj składniki. Ciasto może trochę opaść, ale na pewno jeszcze urośnie podczas etapu smażenia. Najlepiej nakładać po 2 łyżki ciasta i opiec do z obu stron. Po usmażeniu odłoż racuchy na ręcznik papierowy, aby trochę je odsączyć od tłuszczu.
Dlaczego warto smażyć racuchy?
Często pojawiają się wątpliwości, co można zjeść na obiad czy na kolację. Racuchy są szybką przekąską, która ucieszy nawet najbardziej wybredne podniebienie. To na pewno będzie miła niespodzianka dla rodziny, który wrócą do domu po męczącym dniu w szkole, na studiach czy w pracy. Racuchy posypane cukrem pudrem nadają im tylko słodkości. To jest też idealny sposób, kiedy mamy na działce za dużo jabłek i nie wiemy, jak je wykorzystać. Zrobienie z nich racuchów na pewno będzie dobrym pomysłem, aby je wykorzystać. Ponadto, racuchy można robić częściej, nie tylko raz na miesiąc.
Racuchy nie tylko z jabłkami
Racuchy można jeść nie tylko z jabłkami, ale także z kabaczka. Jeśli masz swoją działkę, na której hodujesz warzywa i owoce, to masz naprawdę duże pole do popisu. Dzięki temu co jakiś z czymś innym. Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami nie musi być jedynym przepisem. Dobrym pomysłem są także racuchy z maślanki, z bananami czy te zrobione na kefirze. Mogłoby się wydawać, że nic nie jest w stanie przebić klasyki racuchów z jabłkami, a jednak można łączyć wiele różnych smaków. Dzięki temu racuchy nie będą monotone w smaku.