Nie każdy wie, ale ryby są bardzo smaczne. No i oczywiście zdrowe. Każdy człowiek powinien je jeść chociaż dwa razy w tygodniu ze względu na to, iż posiadają one niezbędne składniki odżywcze, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Chodzi przede wszystkim o kwasy omega-3. W Polsce bardzo popularnymi rybami są oczywiście łosoś, makrela, pstrąg, mintaj oraz dorsz. Ale czy ktoś kiedykolwiek jadł halibuta? Jeśli nie to warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu, gdzie będzie omówiony przepis na halibuta. Jeśli ktoś jeszcze nigdy nie jadł tej ryby to warto, aby chociaż raz w życiu spróbował. Jest ona naprawdę bardzo smaczna.
Przepis na halibuta
Ryba ogólnie jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Dlatego na pewno każdy sobie z nią poradzi. Ryba może być serwowana na obiad lub na kolację. Bardzo popularne jest podanie pieczonego Halibuta z odrobiną masła, pod plastrem pomidora. To naprawdę jest idealny pomysł na bardzo zdrowy obiad. Ryby można podawać z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi lub też z frytkami. Do tego bukiet surówek. To połączenie idealne. Zanim jednak przejdziemy do przygotowania pysznego halibuta warto sprawdzić czy mamy wszystkie niezbędne składniki i przyprawy. Na pewno będziemy potrzebować:
- 2 większe filety z halibuta – około 700 g,
- garść natki pietruszki,
- łyżka masła klarowanego,
- kilka gałązek tymianku,
- pół cytryny do skroplenia upieczonej ryby,
- jeden średni pomidor,
- przyprawy: pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub cytrynowego.
Jak już mamy wszystkie składniki przygotowane to można rozpocząć przygotowanie tego dania. Warto jednak dodać, iż Filety z halibuta nadają się świetnie do szykowania szybkich, prostych i zdrowych posiłków. Każdy będzie zadowolony. Jest to syte danie. Warto dodać, iż lepiej kupować filety, gdyż nie mamy tam nic innego prócz mięsa. Nie ma w ogóle ości, skóry czy też ogona. Filet zatem nadaje się cały do zjedzenia. A o to przecież chodzi. Po co wyrzucać. Wystarczy je pop prostu przepłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i do dzieła. Tak osuszone filety kładziemy w żaroodpornym naczyniu. Warto dodać, iż
halibut ma smaczne, białe, ale i dość tłuste mięso. Warto jednak nasmarować rybę łyżką roztopionego masła. Następnie należy do smaku przyprawić te filety solą i pieprzem albo ziołowym albo cytrynowym. To już jest kwestia smaku. Następnie posypujemy je natką pietruszki i kładziemy grube plastry pomidora. Można także posypać wszystko tymianek dla jeszcze lepszego smaku. Tak przygotowane filety wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z opcją grzania góra/dół. Pieczemy je przez około 20 minut bez przykrycia. Gdy już upieczemy to wyjmujemy i podajemy z dodatkami jakimi tylko chcemy.