Jeśli szukasz przepisu na mus czekoladowy, to jesteś we właściwym miejscu, ponieważ zamierzam podzielić się z Tobą kilkoma najlepszymi przepisami na mus czekoladowy.
Mus czekoladowy to niebiański i pyszny deser, ale to nie jedyny powód, dla którego powinniśmy włączyć go do naszej diety, ma on bowiem wiele zalet.
Oto lista korzyści, z których będziesz korzystać, jeśli wypróbujesz ten przepis na mus czekoladowy.
1. Ma dużą wartość odżywczą
Ten przepis jest pełen składników odżywczych, które są wymagane przez organizm i jest bogaty w białko. Dzięki temu po zjedzeniu tego przepisu poczujesz się lekko.
2. Zdrowsze odżywianie
Jeśli uwielbiasz jeść słodycze, to nie tylko otrzymasz pyszny i smaczny deser, ale także będziesz się zdrowo odżywiać.
3. Poprawi ci się nastrój
Czekolada poprawia nastrój, więc jeśli czujesz się słabo, to ten przepis jest idealny, aby cię rozweselić.
4. Wzmocni Twój układ odpornościowy
Istnieje wiele wirusów, które są unoszące się w powietrzu i jeśli nie jesteś ostrożny, a następnie można zachorować. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie, wypróbuj ten przepis, a zyskasz zdrową odporność.
5. Pomoże Ci schudnąć
Ten przepis pomoże Ci spalić kalorie, ponieważ jest pełen masła kakaowego, które jest doskonałym spalaczem tłuszczu.
Oto powody, które sprawiają, że ten przepis jest doskonałym przepisem na mus czekoladowy.
5 najlepszych przepisów na mus czekoladowy
Oto pięć najlepszych przepisów na mus czekoladowy, które możesz wypróbować już dziś.
1. Mus z ciemnej czekolady
Składniki:
– 2 ½ szklanki gęstej śmietany
– ¾ filiżanki niesłodzonego kakao w proszku
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 1 duże jajko
– ¼ łyżeczki soli
Sposób wykonania:
W średniej misce ubij śmietanę za pomocą miksera elektrycznego, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodaj kakao w proszku i wanilię i ubijaj do połączenia. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę do masy, upewniając się, że jajka nie zostały w nią wmieszane.
Wlać masę do małych naczyń i odstawić do lodówki na 30 minut lub zamrozić na 1 godzinę.
2. Mus z ciemnej czekolady
Składniki:
– 1/2 szklanki gorzkiej czekolady
– 1 łyżka stołowa espresso
– 3 łyżki stołowe niesolonego masła
– 2/3 szklanki cukru
– 2 jajka
– 1/2 szklanki bitej śmietany
– 1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
– 1/2 szklanki gęstej śmietany
– 1/2 filiżanki posiekanych migdałów
– 1/2 szklanki wiórków z półsłodkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Połącz gorzką czekoladę i espresso w naczyniu nadającym się do mikrofalówki. Rozpuść czekoladę na 50% mocy przez minutę, zamieszaj, a następnie powtórz czynność trzykrotnie, aż do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj masło i cukier i ubijaj do uzyskania jednolitej masy. Dodawaj jajka po jednym na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Dodać śmietanę i wanilię i ubijać do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać bitą śmietanę, a następnie posiekane migdały. Przelej masę do 6 małych ramek lub szklanek typu parfait i schładzaj przez 3 godziny lub zamroź przez 1 godzinę.
Podawać z posypką z wiórków półsłodkiej czekolady.
3. Mus kawowy
Składniki:
– 1 szklanka gęstej śmietany
– 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 2 jajka
– 2 łyżki stołowe masła niesolonego
– 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
– 1/2 szklanki wiórków czekoladowych
– 1/4 filiżanki posiekanych pistacji
– 1/4 filiżanki małych pianek marshmallows
– 1/2 filiżanki półsłodkiej czekolady
Sposób przygotowania:
W dużej misce ubij śmietanę za pomocą miksera elektrycznego, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodaj cukier, kawę i wanilię, a następnie ubijaj do połączenia. Dodawaj jajka po jednym na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Delikatnie wmieszać bitą śmietanę, orzechy laskowe, wiórki czekoladowe, pistacje i marshmallows.