Zależy Ci na przygotowaniu pożywnego obiadu? Dobrze się składa! Kiełbasa z kapustą po serbsku oprócz Serbii jest znanym daniem również w Chorwacji. Czy jest coś lepszego od kiełbaski, kapusty i ziemniaczków? Miejmy nadzieję, że zapiekana kapusta kiszona zagości także w Twojej kuchni.
Jakie składniki należy przygotować?
Do sporządzenia tej potrawy będziesz potrzebował 60 dag kiszonej kapusty, 60 dag ziemniaków, z 5-6 cienkich kiełbasek, koniecznie pikantnych i dużą, białą cebulę. Oprócz tego przygotuj 2 łyżeczki masła, szklankę białego wina i szklankę mleka. Poza tym 4-5 ziaren jałowca, ćwierć łyżeczki gałki muszkatałowej, sól i pieprz. Kiedy wszystkie składniki są już przygotowane, to możesz przystąpić do przygotowania potrawy. Jej wykonanie jest niezwykłe proste i na pewno poradzi sobie z tym nawet początkująca osoba. Warto pamiętać, że ta potrawa może być bardzo intensywna w smaku i należy o tym pamiętać, że nie należy jej podawać osobom, które nie mogą jeść ostrych potraw.
Przygotowujemy posiłek
Ziemniaki należy umyć i ugotować w mundurkach. Zadbaj o to, żeby ziemniaki były bardzo miękkie. Można nawet je lekko rozgotować. Weź cebulę i drobno ją posiekaj, a następnie zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj kapustę, białe wino i przyprawy. Wstrzymaj się na razie z dodawaniem gałki muszkatałowej. Kapustę z dodatkami gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Wróćmy do ziemniaków. Należy je ugnieść, dlatego najlepiej jak są lekko rozgotowane, wtedy łatwiej będzie je rozgniatać. Do masy z ziemnaków dodaj masło i rozmieszaj razem z gałką muszkatałową. Na tym etapie można dodać sól i pieprz. Kapustę należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, zostawiając w środku wgłębienie na puree ziemniaczane. Na wierzchu umieść kiełbasę pokrojoną w paski. Całość należy upiec w temperaturze 220 stopni przez około 30 minut. Potrawa smakuje dobrze zarówno z piwem, jak i czerwonym winem.
Kapusta zapiekana z mięsem
Zapiekana kapusta kiszona sprawdzi się także z mięsem. Inna serbska potrawa, a dokładniej podvarak polega na zapiekaniu kapusty kiszonej z wieprzowiną. Potrawę zwykle je się zimą, aby się rozgrzać. Jak można się domyślić, podvarak zapieka się w piecu. Przygotowanie jest podobne do zapiekanej kapusty z kiełbasą, ale z tym wyjątkiem, że wieprzowinę umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego. Do cebuli dodatkowo dodajemy boczek. Całość jest zapiekana w pierkarniku przez około 2-3 godziny. To idealna potrawa na niedzielny obiad. Na pewno będzie się różnił od tego, który spożywamy w gronie swoich najbliższych.