Ciasto na naleśniki przepis podstawowy

Chyba nie ma prostszego dania od naleśników. Naleśniki nadają się świetnie zarówno na śniadania, obiady i kolacje. Tylko oczywiście w innych wersjach. Dodatkowo można zaznaczyć, że możemy robić naleśniki z dżemem, owocami lub też wytrawne ze szpinakiem, filetem z piersi kurczaka czy też a la gyros. To wszystko zależy od tego o jakiej godzinie zamierzamy je zjeść. Dużo osób jednak ma problem z przygotowaniem podstawowego ciasta. Przez to ciasto jest albo zbyt gęste albo zbyt rzadkie, że placki naleśnikowe się rozwalają. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić ciasto na naleśniki przepis podstawowy . Dlatego też jeśli komuś naleśniki nie wychodzą, to zdecydowanie powinien zapoznać się z treścią tekstu. Może akurat kogoś zainteresuje przepis.

Ciasto na naleśniki przepis podstawowy

Zastanówmy się co jest najczęstszą przyczyną tego, że ciasto na naleśniki nie wychodzi. Otóż wpływ na to mają głównie źle dobrane proporcje potrzebnych składników. Z tego przepisu naleśniki wychodzą wyśmienite, miękkie, dość elastyczne i cienkie. Ważne tylko, aby dodawać wodę gazowaną, nie zwykła. Dzięki niej wyjdą bardziej delikatne. Zanim jednak przejdziemy do przygotowania ciasta to warto sprawdzić czy mamy wszystkie niezbędne produkty. Potrzebnymi składnikami są:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego.

Jak już wszystko mamy przygotowane to przejdźmy do robienia ciasta. Od czego trzeba zacząć? Na pewno od tego, że do wcześniej przygotowanej miski należy przesiać mąkę. Następnie dodajemy po kolei jajka, mleko, wodę i sól. Wszystko trzeba ze sobą wymieszać. Można to zrobić oczywiście za pomocą miksera albo różki czy trzepaczki do jajek. Masa musi być gładka, bez grudek i bąbelków. Następne dodajemy roztopione masło lub olej roślinny. Po raz kolejny wszystko razem ze sobą mieszamy.

Następnie patelnię smarujemy małą ilością tłuszczu i podgrzewany na małym ogniu. Robimy tak przed smażeniem każdego naleśnika. To ważne, aby się nie przykleiły. Najlepszą patelnią będzie płaska, z dość cienkim dnem. Na rynku można kupić specjalne takie do naleśników. Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Jak widać przepis jest bardzo prosty. Trzeba tylko pilnować proporcji, a wtedy przekonamy się, że ciasto wychodzi za każdym razem. Po usmażeniu naleśników podajemy ze składnikami jakie kto uwielbia. Jedni lubią z bitą śmietaną i owocami, a drudzy z twarogiem czy jeszcze bardziej wytrawne.