Risotto prosty przepis

Bardzo popularnym składnikiem, który wykorzystywany jest do robienia obiadów jest oczywiście ryż. Można go dodawać do zupy lub też zrobić z niego jakiś inny obiad. Dodawany jest także przeważnie do mięs. A co sądzicie o czymś takim jak risotto? Jeśli są osoby, które jeszcze w życiu go nie jadły to warto zapoznać się z niniejszym artykułem, gdyż to właśnie tutaj zostanie omówiony risotto prosty przepis. Może akurat przepis kogoś zainspiruje i zaciekawi i będzie chciał samodzielnie go wypróbować.

Risotto prosty przepis

Nie każdy na pewno zdaje sobie z tego sprawę, ale risotto pochodzi z Włoch. W tym rejonie jest to bardzo popularne danie. W Polsce to przeważnie tylko w restauracjach tego typu danie jest podawane. Chociaż szczerze mówiąc to nie jest trudne danie do zrobienia. Dodatkowo można stwierdzić, że jest bardzo szybkim daniem. Co zatem potrzebujemy do jego przygotowania? Oto najważniejsze produkty:

  • szklanka ryżu,
  • gorący bulion o łagodnym smaku – trzy szklanki,
  • jedna nieduża cebula,
  • kilka łyżek masła,
  • oliwa z oliwek,
  • starty żółty ser – najlepiej parmezan.

Teraz już można przejść do przygotowania tego smacznego dania. Od czego warto zacząć? Na pewno od rozgrzania w garnku lub rondlu masła i oliwy z oliwek. Najlepiej zrobić to pół na pół. Wszystko dlatego, iż samo masło może się przypalić. A jak dodamy oliwę to nada ona naszemu ryżowi wybornego maślanego aromatu. W międzyczasie siekany drobno cebulę i podsmażamy ją na wcześniej rozgrzanym tłuszczu. Następnie wsypujemy do garnka ryż i mieszamy dokładnie. Wszystko robimy do momentu, aż ziarenka ryżu pokryją się tłuszczem. W ten sposób podsmażamy lekko przez minutę-dwie, aż ryż zrobi się szklisty. Dodajemy nasz bulion. Podgrzewamy risotto na małym ogniu. Jednak trzeba pamiętać, aby cały czas go mieszać, aby nie się nic nie przykleiło. Kiedy ryż już wchłonie cały płyn, dodajemy kolejną porcję naszego bulionu. Tą czynność powtarzaj kilka razy do czasu, aż ryż będzie gotowy, czyli miękki i kremowy na zewnątrz i al dente w środku. Na samym końcu posypujemy nasz ryz startym parmezanem i dodajemy do niego jeszcze dwie lub trzy łyżki masła. Jeśli ktoś lubi śmietanę to także można dodać odrobinę do smaku. Wszystko mieszamy i podajemy na gorąco. Jak widać nie jest to skomplikowane danie. Oczywiście pod warunkiem, że robi się wszystko zgodnie z przepisem krok po kroku.

Jednak warto wspomnieć, iż do ryżu można dodawać różne, dodatkowe składniki. Jednak to jest już sprawa indywidualna. Do dania dodaje się grzyby lub inne składniki.