Masz ochotę na pyszną sałatkę wielowarstwową typu gyros? Świetnie się składa, ponieważ w tym wpisie dowiesz się jak ją przygotować krok po kroku. Dzięki temu przewodnikowi sałatka gyros z serem będzie świetnym dodatkiem do obiadu czy na przyjęcie.
Składniki na sałatkę gyros z serem
Do przygotowania sałatki będzie potrzebna głęboka miska, która zmieści całą sałatkę. Najlepszym rozwiązaniem będzie szklane naczynie, przez które będzie widać poszczególne warstwy sałatki. Oprócz naczynia będzie potrzebna 1 kapusta pekińska, 1 pierś z kurczaka, 1 puszka kukurydzy, 1 papryka czerwona, 4 ogórki konserwowe, 1 biała cebula, 1 cebula czerwona, 150 g sera żółtego, ketchup, majonez, olej i jedna przyprawa do gyrosa. Potrzebne składniki należy pokroić w kostkę, dla lepszego efektu.
Wykonanie sałatki
Sałatka gyros z serem będzie się prezentować rewelacyjnie, ale najpierw musimy dokładnie skroić i poukładać składniki warstwowo. Na początek pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Po podsmażeniu kurczaka odstawiamy go w bezpieczne miejsce, aby ostygł. Resztę składników także kroimy w kostkę, czyli paprykę, ogórki konserwowe i cebulę. Ser należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyjmujemy kukurydzę z puszki i odcedzamy z niej wodę. Sprawdzamy, czy nasz kurczak jest już gotowy. Jeśli tak, to układamy do na dnie szklanego naczynia. Na kurczaka kładziemy cebulę i robimy warstwę w ketchupu i kładziemy na niego dość grubą warstwę kapusty pekińskiej. Następnie kładziemy na kapustę warstwę z ogórka konserwowego i znów robimy warstwę sosu, tym razem majonezu. Następnie wykładamy czerwoną cebulę i na nią cienką warstwę kukurydzy. Następną warstwą jest papryka i kolejna warstwa z sosu, czyli majonezu. Na końcu posypujemy wierzch startym serem. Przed podaniem gościom należy schłodzić w lodówce, dla lepszego efektu.
Sałatka gyros inaczej, czyli zamiast kurczaka karkówka
Istnieją różne odmiany sałatki, które wykorzystują zamiast tradycyjnego sera świeżo ścięty szczypiorek. Dość radykalnym krokiem jest zastąpienie kurczaka, karkówką. Podobnie jak w przypadku kurczaka, karkówkę należy pokroić w kostkę i zasmażyć na oleju z odrobioną przyprawy do gyrosa. Lepszy efekt daje pokrojenie karkówki na cienkie plastry, bo sama w sobie jest dość gruba. Do stworzenia niepowtarzalnego sosu możesz użyć klasycznych sosów sałatkowych, które być może są używane do klasycznego obiadu rodzinnego. Sałatkę można udekorować orzechami włoskimi lub ziarnem granatu. Sałatka dość często jest polewana sosem czosnkowym.