Pasta jajeczna jest podawana na śniadanie, wraz ze szczypiorkiem jest sprawdzonym pomysłem na pożywne śniadanie. Opcjonalnie, pasta jajeczna z cebulką będzie równie pożywna. Jak zrobić pastę jajeczną z cebulką? Dowiesz się tego w dzisiejszym wpisie.
Jak zrobić pastę jajeczną z cebulką?
Pastę jajeczną z cebulką jest zrobić bardzo prosto. Wystarczy ugotować jajka na twardo, średnio 4-5. Po ugotowaniu pokroić je w kostkę, dodać majonez, musztardę oraz sól. Można dodać pieprz do smaku, w zależności od preferencji gości. Na końcu posiekać szczypiorem i dodać go do pasty jajecznej. W taki prosty sposób można zrobić pastęjajeczną domowej roboty.
Co można dodać do pasty jajecznej?
Podstawowym składnikiem pasty jajecznej są gotowane jajka. Reszta składników zależy w dużej mierze od naszych preferencji. Zamiast szczypiorku można dodać rzeżuchę czu startą rzodkiewkę. Bardziej urozmaicone składniki do pasty jajecznej to na przykład awokado. Do pasty jajecznej wystarczy dodać tylko pół awokado, a reszta może posłużyć na kolejną porcję pasty jajeczznej. Można też do pasty jajecznej dodać serek feta, ogórek a nawet łososia.
Pasta jajeczna z pieczarkami
Do zrobienia pasty jajecznej z pieczarkami wystarczy kilka jajek, ugotowanych na twardo. Jajka po ugotowaniu trzeba obrać i pokroić w kostkę. Dodajemy majonez, pieczarki pokrojone, cebulę, miękkie masło, musztardę, sól i pieprz. Pieczarki można zetrzeć na tarce o małych lub dużych oczkach. Pasta jajeczna z pieczarkami idealnie się nadaje do opieczonego chleba, zwłaszcza podczas sezonu grillowego!
Pasta jajeczna z serem
Ugotuj jajka na twardo i pokrój je w kostkę lub rozgnieć. Dodaj starty ser, szczypiorek, ogórek, jedną łyżeczkę musztardy i sól. Opcjonalnie możesz dodać pieprzu do smaku. Pasta jajeczna może być nieco odskocznią od tradycyjnej pasty jajecznej. Nie zmienia to faktu, że jest naprawdę pyszna! Na pewno będzie Ci towarzyszyła podczas tych letnich, upalnych dni. Pasta jajeczna z sercem jest lekkim posiłkiem, na które mamy ochotę zwłaszcza latem.
Pasta jajeczna dla niemowlaka
Dzieci oczywiście także mogą jeść pastę jajeczną. Wystarczy ugotować jajka na twardo i usmażyć cebulę. Pamiętaj o tym, żeby cebula była pokrojona jak najdrobniej. Po ugotowaniu jajek także posiekaj je jak najdrobniej. Zeszkolą cebulę dodaj do jajek, kurczaka i zblenduj. Dzięki temu składniki zostaną posiekane jak najdrobniej i dziecko nie będzie miało problemów z ich przełknięciem. Kurczaka należy usmażyć razem z cebulą. Pastę jajeczną zalej jogurtem naturalnym, aby pasta jajeczna z cebulką miała jednolitą konsystencję.