Rola produktów pełnoziarnistych w leczeniu zaparć

Leczenie zaparć nigdy nie powinno polegać jedynie na łykaniu tabletek przepisanych przez lekarza. W pewnych skrajnych przypadkach środki farmakologiczne bywają konieczne do pokonania danej dolegliwości, ale przeciętny człowiek wcale ich nie potrzebuje, bo samą dietą może równie efektywnie uporać się z zaparciami. Czasem nawet wystarczy, gdy wprowadzi do niej produkty pełnoziarniste. Niby każdy je spożywa, ale jak się okazuje, Polacy wciąż chętniej wybierają pszenicę od żyta czy gryki.

Produkty pełnoziarniste są dostępne wszędzie. To nie tylko klasyczny ciemny chleb bądź pumpernikiel, ale też płatki owsiane i żytnie, kasze gryczane bądź jęczmienne oraz ciemne makarony i ryże. Wszystko to, co białe należy zastąpić tym, co ciemnobrązowe. Już od śniadania należy wprowadzać do organizmu pewne ilości węglowodanów złożonych, gdyż wraz z nimi przyjmuje się spore dawki błonnika, czyli jednej z najlepszych substancji dla jelit. A jak dokładnie powinna wyglądać dieta na zaparcia? Oto przykłady kilku posiłków, które mogą się na nią składać.

Posiłek nr 1 to oczywiście śniadanie. W tej roli może wystąpić np. tradycyjna owsianka z dodatkiem owoców. By posiłek zawierał jeszcze większe ilości błonnika, warto posypać go otrębami pszennymi lub zmielonymi orzeszkami. Płatki owsiane można też zagotować od razu z dwoma łyżkami siemienia lnianego, które pod wpływem wysokiej temperatury utraci swoją skorupkę i dzięki temu będzie łatwiej przyswajalne przez organizm. Owsianka jest o tyle fajnym daniem, że można spakować ją do pojemnika i zabrać do pracy. Nie trzeba zjadać jej od razu po przygotowaniu. Wspaniale smakuje nawet na zimno.

Jeżeli chodzi o śniadania i kolacje, tutaj wystarczy po prostu zastąpić białe pieczywo, biały ryż i biały makaron produktami wykonanymi z pełnego ziarna. Dieta dobra dla jelit musi być też bogata w duże ilości warzyw. Powinny one wypełniać przynajmniej połowę talerza. Najlepiej jeść je na surowo, ale jeśli ktoś nie jest w stanie przyswoić ich w takiej formie, może delikatnie je podgotować lub ugotować na parze (wtedy nie stracą tak wielu witamin i minerałów).