Jak zrobić oponki ziemniaczane?

Trudno jest nie znać takiego klasyka, jak oponki ziemniaczane. Ich wykonanie jest niezwykłe proste, a na pewno przypadną członkom Twojej rodziny. Jak je wykonać krok po kroku? Dowiesz się tego w dzisiejszym wpisie.

Jak przygotować oponki ziemniaczane?

Oponki ziemniaczane to smaczny deser, który sprawdzi się zarówno na Tłusty Czwartek, jak i zupełnie bez okazji. Do gorących ziemniaków wystarczy dodać margarynę, wgniatając ją i pozostawić to wystygnięcia. Ziemniaki oczywiście należy zetrzeć na tarce o małych oczkach. Gdy masa nieco wystygnie, należy dodać cukier, cukier waniliowy, jajka rozkruszone drożdże. W dalszym kroku należy wyrobić ciasto i rozwałkować je na około 1 cm grubości. Oponki należy wycinać szklanką, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach należy przystąpić do smażenia oponek. Świeżo wysmażone oponki można posypać cukrem pudrem.

Cynamonowe oponki serowe

Oponki ziemniaczane to nie jedyny przepis, który można zastosować tworząc oponki. Ciekawą pozycją są cynamonowe oponki serowe. Te oponki, jak w poprzednim przypadku są smażone na głębokim tłuszczu, dlatego warto przygotować dość spory garnek. Do ich wykonania będzie potrzebna odmierzona mąka pszenna, dokładniej 2 szklanki. Należy też przygotować 250 g twarogu półtłustego, 2 jajka, pół szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, litr oleju do smażenia oraz cukier puder do posypania na koniec. Twaróg należy przełożyć do miski i rozdrobnić, najlepiej za pomocą widelca. Dodajemy jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. W dalszej kolejności wsypujemy cukier biały i cukier waniliowy. W międzyczasie wstawiamy garnek z wlanym olejem, aby się rozgrzał. Rozwałkowane ciasto należy opruszyć mąką i rozwałkować na ok. 1 cm, tak jak w przypadku klasycznych oponek. Szklanką wycinamy oponki, a kieliszkiem środek. Oponki należy smażyć w obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Oponki przed podaniem należy posypać cukrem pudrem.

Ratunku, moje oponki czernieją!

Aby oponki nie czerniały, można zastosować kilka domowych sposobów. Jednym z nich jest sok z cytryny. Należy jednak z soku korzystać z umiarem, aby nie miał wpływu na końcowy smak oponek. Dodanie gęstej śmietany spowolni proces czernienia oponek i jednocześnie nie zaburzy ich konsystencji. Można także dodać mąkę pszenną, która ograniczy jej kontakt z powietrzem. Pamiętaj jednak, aby usunąć nadmiar mąki przed wrzuceniem oponki do rozgrzanego oleju. Dzięki tym sposobom oponki nie będą czernieć i wciąż będą wyglądać rewelacyjnie.