Zarówno gatunków ziaren, jak i sposobów parzenia „małej czarnej” jest obecnie tyle, że każdy może pić ją w takiej wersji, jaka najbardziej mu smakuje. Czym są drippery i jak przygotowuje się kawę z drippa? Przekonaj się i zamów to efektowne naczynie idealne do codziennego sporządzania swojego ulubionego, pobudzającego naparu!
Co to jest dripper?
Przypomina on klasyczny lejek i w istocie właśnie nim jest. Dripper to odpowiednio skonstruowane naczynie z ceramiki bądź szkła, które zaparza świeżo zmielone ziarna metodą przelewową. Ma ono kształt odwróconego stożka z otworami u dołu oraz kołnierzykiem, który ułatwia przesączanie się gotowego naparu. Kawa z drippa jest to po prostu odpowiednio zaparzona esencja pozbawiona fusów, które wielu osobom zdecydowanie odbierają przyjemność z picia tego napoju. Bardzo często drippery to kompletne zestawy, składające się z tego naczynia, ale również dzbanka (niekiedy połączonego bezpośrednio z lejkiem), miarki do odmierzania produktu oraz zestawu papierowych filtrów.
Jak parzy się kawę z drippa?
Jest to jedna z alternatywnych metod parzenia tego naparu, pozwalająca uzyskać efekt niczym z ekspresu przelewowego. Aby przygotować kawę z drippa, na dzbanku bądź kubku ustawić należy swój dripper, do którego włożony jest jeden papierowy filtr. Przy pomocy miarki wystarczy wsypać do filtra odpowiednią porcję zmielonych ziaren, w zależności od mocy napoju, jaki chce się uzyskać, i zalać je lekko ostudzonym wrzątkiem. W ciągu dosłownie kilkudziesięciu sekund aromatyczne cząsteczki zostaną sparzone i wydobędą z siebie to, co najlepsze – moc, aromat i smak. Fusy pozostaną na filtrze, dzięki czemu z łatwością się ich pozbędziesz, a zostanie Ci tylko gorący, pyszny płyn.
Jaki dripper warto wybrać?
Parzenie swojej ulubionej „małej czarnej” zakupionej w dobrej palarni, powinno być procesem szybkim, prostym, ale też efektownym. Dlatego dobrym wyborem będą estetyczne drippery wykonane z kolorowej ceramiki, z ciekawie fakturowaną powierzchnią. Możesz też postawić na model z hartowanego szkła, który będzie fantastycznie odkrywał przed Tobą cały proces parzenia kawy z drippa. Koszt zakupu takiego naczynia nie jest wysoki, a może ono być wykorzystywane wielokrotnie, przez długie lata. Większość modeli dostępnych w dobrych sklepach, można również myć w zmywarce, dzięki czemu ich jakość nie ucierpi nawet w kontakcie ze środkami stosowanymi w tym urządzeniu.
Jak smakuje kawa z drippa?
Dzięki filtrowaniu, taki napar pozbawiony jest niektórych szkodliwych substancji, które pozostawałyby w nim, gdyby chcieć zaparzyć go po turecku. To jednak nie wszystkie zalety! Kawa z drippa to po prostu esencjonalna mała czarna, o mocy zależnej od tego, jak dużo proszku wsypiesz do filtra, oraz jaki gatunek wybierzesz. Można dosłodzić ją do smaku, dolać śmietanki czy mleka sojowego, aby przyrządzić swój ulubiony napar w słodszej i łagodniejszej wersji, albo podawać jako intensywne espresso. Sprawdź, jak smakuje kawa z drippa i kup dripper, dzięki któremu Twoja kuchnia będzie jeszcze lepiej wyposażona!