Orzechy to głównie tłuszcz. Logicznie rzecz biorąc każde masło orzechowe też jest zatem źródłem różnego rodzaju tłuszczy. Nie są to jednak złe tłuszcze. Te nieutwardzone przeważnie mają bowiem korzystny wpływ na zdrowie. Niektórzy specjalnie ograniczają ilość tłuszczu w diecie do minimum, a to błąd, bo jest to makroskładnik, bez którego organizm nie potrafi normalnie funkcjonować. Trzeba go jeść i należy przestać się go obawiać. A akurat masło z orzechów zawiera bardzo fajne i zdrowe tłuszcze, które w żadnym wypadku nikomu nie zaszkodzą.
Są to bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wśród nich można wyróżnić kilka ich odmian. Należą one do trzech różnych grup: rodziny kwasu omega-3, omega-6 i omega-9. Warty uwagi na pewno jest kwas alfa-linolenowy, który jest kwasem omega-3. Jakie jest jego działanie? Otóż ten związek fantastycznie dba o skórę i hamuje procesy starzenia się ciała. Doskonale radzi sobie również z obniżaniem ciśnienia krwi. Poprawia pracę mózgu i pozwala szybciej się skoncentrować. Kwasy omega-3 mają też właściwości przeciwzapalne. Tym sposobem jeszcze lepiej dbają o stan skóry i ogólny wygląd.
Masło orzechowe zawiera też spore ilości kwasu linolowego, nazywanego skrótem CLA. Ten z kolei ma głównie właściwości antyoksydacyjne. Jest silnym przeciwutleniaczem, potrafiącym obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu zapobiega różnorodnym chorobom i schorzeniom. Staje się wsparciem dla całego układu sercowo-naczyniowego i po prostu go chroni. Warto też zwrócić uwagę na właściwości kwasu oleinowego, czyli kolejnego składnika masła orzechowego. On radzi sobie głównie z rozrzedzaniem krwi. Może być więc pomocnym składnikiem dla osób, które cierpią na zaburzenia krzepnięcia.
Przepisy z masłem orzechowym bywają tak fantastyczne, że aż chce się je wypróbować. Niektórzy jednak celowo tego nie robią, gdyż wydaje się im, że orzechowe pasty mogłyby im zaszkodzić. Z tym mitem należy jak najszybciej zawalczyć. Orzechowe masło jest bowiem jak najbardziej zdrowe i każdy, kto tylko chce, powinien je jeść.