Domowa rolada z indyka z serem to świetna pozycja obowiadowa dla całej rodziny. Roladki można podwać także na wyjątkowe okazje, jak święta. W dzisiejszym wpisie dowiesz się, jak przygotować roladki w prosty sposób, nie spędzając wielu godzin w kuchni.
Potrzebne składniki do roladek
Do przygotowania roladek będziesz potrzebowała kilogram fileta z indyka, koniecznie pokrojonego w paski. Przygotuj majonez, musztardę, opakowanie żółtego sera, garść świeżego szpinaku, 2 ogórki kiszone, pół czerwonej papryki, bułkę tartą, jajka klasy M oraz sól i pieprz do smaku. Roladki będą smażone na oleju, dlatego przygotuj sobie też odrobinę oleju rzepakowego. Aby efekt był jeszcze lepszy, to rozbij fileta z kurczaka, aby uzyskać cieńsze paski mięsa.
Rolada z indyka z serem – przygotowanie
Nalej olej rzepakowy na patelnię i pozostaw, aby się rozgrzał. Pierś z indyka po rozbiciu i osuszeniu posypać solą i pieprzem z obu stron. Przygotuj musztardę oraz majonez i posmaruj jedną stronę piersi z indyka. Wybór musztardy będzie zależeć od tego, jakie masz preferencje smakowe. Następnie należy rozłożyć ser żółty. Dla własnej wygody, można go przeciąć na pół. Następnie ser należy przykryć świeżymi listkami szpinaku. Na szpinak połóż resztę składników, czyli paprykę i ogórek kiszony. Farsz można w roladzie zmieniać dowolnie, według własnych upodobań. Jeśli nie lubisz majonezu, to możesz zastąpić je pesto. Pora przygotować panierkę, zatem wbij dwa jajka do miseczki i je rozbij. Następnie, zamocz w nich pierś z indyka. Po namoczeniu piersi z indyka należy otoczyć je w bułce i od razu przenieść na patelnię z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu odstaw usmażoną roladkę na talerz lub na drewnianą tacę. Jeśli nie jesteś pewna, czy roladki na pewno się dobrze usmażyły, to możesz dla pewności umieścić je w piekarniku. Umieść roladki w naczyniu żaroodpornym i umieść w pierkarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
Dodatki do roladek z indyka
Roladki z indyka można podawać na przykład z kopytkami czy kluskami śląskimi. Idealnie sprawdzą się także ugotowane ziemniaki. Do roladek można dodać sałatkę, która będzie świetnym uzupełnieniem obiadu. Warto wiedzieć, że olej rzepakowy posiada więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. Ponadto, jest naturalnym źródłem witamin E i K. Olej rzepakowy ma szerokie zastosowanie, dlatego warto go mieć w swojej kuchni. Ponadto, olej rzepakowy ma neutralny smak, więc nie będzie wyczuwalny w spożywanej potrawie. Takie zestawienie obiadu na pewno przypadnie Ci do gustu!