Zdrowe, dietetyczne potrawy nie muszą być nudne: wśród dziesiątek wspaniałych warzyw i delikatnych mięs, z łatwością można wybierać i dowolnie komponować dietetyczne, niskokaloryczne i zdrowe dania. Jednym z nich są zapiekane roladki z indyka z brokułami, które zachwycają smakiem i kolorami nawet największych niejadków. To także idealna propozycja na zdrowy, rodzinny obiad, który posmakuje także najmłodszym.
Roladki z indyka z brokułami – przepis
1. Dwie duże piersi z indyka przetnij wzdłuż w taki sposób, by uzyskać cztery cieńsze płaty mięsa. Delikatnie rozbij mięso przy pomocy tłuczka kuchennego, a następnie dopraw startym czosnkiem, pieprzem, odrobiną soli i słodką oraz ostrą papryką. Opcjonalnie możesz wykorzystać także bardziej pikantne przyprawy.
2. We wrzątku ugotuj rozdrobnione różyczki brokuła, przełóż do miski. Dodaj ser feta, czosnek oraz odrobinę ziół prowansalskich. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do brokułów. Farsz lekko rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem czarnym.
3. Na płaty mięsa nakładaj farsz z brokułów i sera feta, a następnie ciasno zawijaj mięso w formie roladek. Po zawinięciu możesz obwiązać je nitką lub spiąć specjalną, metalową wykałaczką.
4. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego (np. rzepakowego) i dokładnie obsmaż roladki z każdej strony tak, by miały piękny, złoty kolor. W trakcie smażenia często odwracaj mięso, by wysoka temperatura dokładnie podgrzała także farsz, który znajduje się w środku roladek.
5. Przełóż roladki do dużego naczynia żaroodpornego i posyp niewielką ilością startego sera mozarella. Na każdą roladkę połóż 2-3 plastry pomidora. Zapiekaj całość przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika mięso możesz udekorować ulubionymi świeżymi ziołami (np. bazylią, kolendrą, zieloną natką pietruszki) oraz świeżymi pomidorkami koktajlowymi.
Z czym podawać roladki z indyka?
Zapiekane roladki z indyka z brokułami podawać możesz m.in. z frytkami z batatów lub zapiekanymi ziemniakami. Świetnie sprawdzi się również ryż ugotowany na sypko, który możesz doprawić przyprawą curry lub wybranymi ziołami. Do zapiekanych roladek doskonale pasować będzie lekka sałata z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, świeżych ogórków i ziaren słonecznika, do której warto dodać zioła toskańskie i dobrej jakości oliwę. Roladki z indyka możesz również pokroić w grube paski i podać jako ciepła przekąska na rodzinnym przyjęciu lub podczas kolacji z przyjaciółmi.