Przepisy kulinarne fit

Jak wiadomo ludzie coraz bardziej zaczęli dbać o siebie i o swoją wagę. Dlatego też decydują się na stosowanie różnego rodzaju diet na zrzucenie zbędnych kilogramów. Jednak nie wszyscy wiedzą za co się zabrać. Dlatego też warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu, gdzie zostaną opisane różne przepisy kulinarne fit. Dlatego osoby, które chcą zmienić dietę, a nie wiedzą nic na ten temat to zdecydowanie powinny zapoznać się z przepisami. Być może któreś okażą się na tyle ciekawe i interesujące, że ktoś zechce samodzielnie wykonać je u siebie w domu. Naprawdę warto.

Przepisy kulinarne fit

Przepisy fit to zazwyczaj dania, które są przede wszystkim niskokaloryczne i dietetyczne. Warto dodać, iż posiłki fit można robić zarówno na śniadanie, obiad i kolację. W Internecie jest naprawdę dużo fajnych przepisów. Kwestia tylko gustu i smaku, jakie kto wybierze. Co zatem trzeba jeść? Na pewno w posiłkach musi się znajdować duża ilość warzyw i owoców. To jest podstawa diety. Oto kilka naprawdę fajnych fit przepisów:

  1. Sałatka brokułowa – To pyszne danie, które świetnie nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację. Potrzebujemy do niej:

  • 1/2 brokuła
  • pół szklanki ugotowanej kaszy quinoa
  • pół czerwonej cebuli
  • pół szklanki startego sera chedar
  • garść suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jabłkowego octu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  • pół ząbka czosnku
  • sól, pieprz

Jak ją przygotowujemy? Otóż na samym początku trzeba ugotować kaszę. Robimy to zgodnie z tym co jest napisane na opakowaniu. Powinno zająć to około 8 minut. W międzyczasie można pokroić brokuł na małe różyczki i zalewamy je wcześniej ugotowanym wrzątkiem na około 3 minuty. Następnym krokiem jest pokrojenie cebuli na drobną kostkę i starcie sera na tarce o grubych oczkach. Żurawina także powinna być pokrojona drobno.

Przygotowujemy sos w oddzielnej misce: oliwa, miód, ocet, musztarda i przyprawy. Wszystko mieszamy ze sobą. Musi powstać trochę gęsty sos.

Wyjmujemy kolejną miskę gdzie będziemy mieszać kaszę z brokułem, serem, cebulą i żurawiną. Na do lejemy sos. I gotowe.

  1. Sałatka kaszy pęczak i z kurczakiem – To także nadaje się na kolację ale i na lekki obiad. Tutaj będziemy potrzebować:

  • 1/3 szklanki kaszy pęczak
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 mała pierś kurczaka
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Od czego zaczynamy przygotowania tego fit dania? Otóż na pewno od ugotowania kaszy pęczak. Gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z tym co jest umieszczone na opakowaniu. W międzyczasie warto rozgrzać patelnię i wlać olej. Kurczaka kroimy w paskii przyprawiamy solą, pieprzem. Smażymy naszą pierś z kurczaka pod przykryciem.

W międzyczasie można wstawić jajka do ugotowania. Jednak można podać także jajka sadzone. Tutaj co do jajek jest dowolność. Gdy wszystko się gotuje, możemy przystąpić do robienia sosu. Dodajemy zatem do miseczki musztardę, oliwię, sok z cytryny i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.

Na koniec wykładamy na talerz ugotowaną kaszę pęczak. Na to kładziemy usmażonego kurczaka, szpinak, przekrojone pomidorki oraz ugotowane lub usmażone jaja. Całość trzeba polać przygotowanym sosem. Można podawać do zjedzenia.