Najlepsze ciasto marchewkowe

Prawie wszyscy ludzie uwielbiają słodycze i to w każdej formie. Najczęściej oczywiście są one w formie ciasta. Nie każdy jednak wie, że ciasta można wykonywać także wykorzystując do tego różnego rodzaju warzywa. Wiele osób uważa, że są one niesmaczne. Jednak to kwestia gustu. W ciastach nie za bardzo czuć te warzywa, a o to chodzi. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na najlepsze ciasto marchewkowe. Zatem jeśli ktoś jeszcze nigdy nie jadł takiego ciasta to warto, aby zapoznał się z tekstem. Być może przepis okaże się trafiony i ktoś zdecyduje się na jego wykonanie w swoim domu.

Najlepsze ciasto marchewkowe

Mimo, że dziwnie brzmi ciasto z marchewki to tak naprawdę jest ono smaczne i dość szybkie do zrobienia. Polecane szczególnie dla dzieci, ale nie tylko. To ciasto jest pyszne dzięki temu, że zawiera lekki cynamonowy krem i orzechy włoskie. Ponadto takie ciasto jest bardzo miękkie, puszyste i delikatne w smaku. Warto się odważyć go spróbować. Jest szybkie do przygotowania. Świetnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy domowe. Warto przed przygotowaniem ciasta sprawdzić czy mamy w domu wszystkie niezbędne produkty. Potrzebne składniki to:

  • 300 g marchewki,
  • 3 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy dopiernika,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g mascarpone,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 100 g orzechów włoskich.

Gdy już wszystko jest gotowe, warto jeszcze przyszykować sobie naczynia do których będzie się dodawało składniki i mieszało razem. Od czego trzeba zacząć? Na pewno od ubijania jajek na wysokich obrotach miksera. W między czasie, powoli i stopniowo należy dodawać cukier. Ważne jest to, aby nie przestawać miksować. Dlatego polecane jest używanie do tego robota planetarnego. Powstała masa jajeczna powinna przynajmniej 3 krotnie zwiększyć swoją objętość. Następnie trzeba wlać do miski olej i znacznie zmniejszyć obroty miksera. Do tak przygotowanej masy dodajemy po kolei mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz cynamon. To wszystko należy oczywiście wymieszać. Najlepiej za pomocą trzepaczki. Teraz można dodać już startą na małych oczkach marchewkę. Znów mieszamy trzepaczką, tak jak poprzednio. Tak przygotowaną masę trzeba przelać do tortownicy. Ciasto należy piec przez45 minut w temp. 180 stopni (góra dół, bez termoobiegu). Gdy ciasto się upiecze to odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę trzeba ubić na sztywno. Następnie dodać do niej cukier puder, cynamon. Wszystko miksujemy. Na sam koniec warto dodać serek mascarpone i zmiksować, aż do momentu gdy powstanie gładki, sztywny krem. Ostatnią czynnością jest nakładanie masy śmietanowej na ciasto i dekorowanie orzechami włoskimi.